Takvim yaprağında bugün Mevlid Kandili yazıyor. Mevlid doğum zaman ve mekanı için kullanılan bir kelime.
Mevlid Kandili denince bizim kültürümüzde Peygamber Efendimizin (Sallallahualeyhivessellem SAV) dünyayı teşrif ettiği doğum günü anlaşılır.
Eğer bayram yapılacaksa bayram yapılmaya en layık gün o gündür.
Kimi uç çevreler hariç, İslam dünyasının tamamında da Mevlid değişik merasimlerle yâd edilir.
Tüm insanlığa müjdeleyici uyarıcı ve aydınlatıcı olarak gönderilen Efendimizi (SAV) yâd etmek elbette ki güzeldir.
Ancak Mevlid kutlamalarının, okunan mutat kasideler, ilahiler, şiirler ve kandil simidinden öteye geçmeyen törenlere dönüşmüş olması düşündürücü.
Sosyal medyada birbirinin aynı cümlelerle tebrikler gönderilmesi de Mevlid anmasını rutinleştirmiş gibi geliyor bana.
Ben Mevlid'den, o gece dünyayı teşrif eden Efendimizin (SAV) mesajına ne kadar sahip çıktığımızı, onun yoluna daha sıkı bağlanmayı hatırlamayı ve yeni bir başlangıç yapmamız gerektiğini anlıyorum.
Güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiş olan Efendimizin (SAV) Mevlid gününü anarken acaba o güzel ahlaka biz ne kadar sahibiz diye kendimizi gözden geçirmemiz gerektiğine inanıyorum.
O'nun yolunda olduğumuzu iddia ediyor ve O'nun tavsiyelerini kaale almıyorsak Mevlid kutlamanın ne manası var?
O bize, çocuklarımıza İslami eğitim vermeyi emrederken, biz onlara gereken eğitimi vermiyorsak ve kızlarımıza hanımlarımıza asgari tesettürü bile anlatamıyorsak hatta tesettürlü kızlarımız açılıyorsa Mevlid kutlamanın ne manası var?
O, "Eşlerinize iyi davranın, eşine en iyi davrananızı benim."buyururken eşimize şiddet uyguluyorsak Mevlid kutlamamızın ne manası var?
O,"Neredeyse mirasçı kılınacak" diyerek komşu haklarına riayeti emrederken, komşumuz bizden rahatsız ise Mevlid kutlamanın ne manası var?
O, bize, "Yolda gelen geçene rahatsızlık veren şeyleri gidermenin imanın bir parçası olduğunu." söyleyerek çevre temizliğine itina gösterirken, biz çevreyi kirletiyorsak Mevlid kutlamanın ne manası var?
O, "Yarın kıyamet kopacak olsa elinizdeki fidanı dikin." derken biz ağaç katliamı yapıyorsak Mevlid kutlamanın ne manası var?
O, "Yediğinizden yedirin giydiğinizden giydirin." buyurarak emrimiz altındakileri memnun etmemizi emrederken, biz onları açlığa yoksulluğa mahkum ediyorsak Mevlid kutlamanın ne manası var?
O bize, Ölçüde tartıda dürüstlüğü salık verirken biz hile yapıyorsak haksız kazanç elde ediyorsak Mevlid kutlamanı ne manası var?
O, "Emaneti ehline veriniz." diyerek bize görevlendirmede liyakat ve ehliyeti tavsiye ederken biz nepotizm yapıyor hak etmeyenleri tercih ediyor ya da hak edenleri mahrum bırakıyorsak Mevlid kutlamanın ne manası var?
O bize, "Faizin Allah'a ve peygambere savaş açmak." olduğunu hatırlatırken biz faizli muameleleri gönül rahatlığıyla devam ettiriyorsak Mevlid kutlamanı ne manası var?
O, başkasının sınırına tecavüz etmeyi cehennemden yer kapmak diyerek bizi uyarırken birilerinin arazisine haksız yere el koyuyorsak Mevlid kutlamanın ne manası var?
O, "Dünyanın bir gölgelik olduğunu asıl ebedi hayatın ahiret hayatı olduğunu" hatırlatarak, bize hak üzere olmayı tavsiye ederken, biz kimi geçici makam ve mevkiler için olmadık dolaplar çeviriyorsak mevlidMevlid kutlamanı ne manası var?
Şatafatlı lüks dairelerde ve villalarda israf içinde yaşayıp alçak dağları ben yarattım dercesine başkalarını hor gererek kibir abidesi gibi yaşıyorsak Mevlid kutlamanın ne manası var?
Doğumdan ölüme kadar hayatın her aşamasında her konuda tatbik edilmesi gereken emirler ve yasaklar için 'Din Allah ile kul arasındadır.' deyip O'nun getirdiği dini, sosyal/siyasi hayattan soyutlayıp sonra da Müslümanlara şirin görünmek için Mevlid kutlamanın ne manası var?
Özetle, Peygamber Efendimiz (SAV) bize İslam'ı nasıl yaşayacağımızı hayatıyla öğretmiş olan, önderimiz, liderimiz, rehberimiz ve öğretmenimizdir.
Onun doğum gününde (Mevlid) öğretilerini hatırlıyor, gücümüz ve imkanlar nispetinde hayatımıza uygulama azmimiz yenileniyorsa ne mutlu bize.
Mevlid gecesi bu şuuru vermesi için Allah'a dua edebiliyorsak o da güzeldir.
Hz. Ali Resulullah (Sallallahualeyhivessellem) Efendimize sünnetlerini sorunca şöyle buyurdu: " Bilgi, sermayemdir. Akıl, dinimin temelidir. Sevgi, esasımdır. Gayret, bineğimdir. Allah'ı zikretmek, dostumdur. Güven, hazinemdir. Hüzün, yoldaşımdır. İlim, silahımdır. Sabır, elbisemdir. Rıza, ganimetimdir. (Allah'a karşı) Acizlik övüncümdür. Zühd (Dünya malına mevkiine yüz çevirmek), mesleğimdir. Kesin bilgi, gücümdür. Doğruluk, şefaatçimdir. İtaat, sevgi(li)mdir. Cihad, ahlakımdır. Gözümün nuru, namazdır."(İhya, c.4,s,361, Beyrut baskısı)
Sallallahualeyhivessellem
Salat ve selam ona olsun.
Rabbim yolunda yürüyenlerden eylesin!