Ramazan’da metabolizmanızı kontrol altında tutmak için, iftardan 1-2 saat sonra ara öğün olarak ceviz yemenizi öneriyorum. Sağlık deposu ceviz hem kalp dostu hem de omega-3 kaynağı.
Bu yıl iftarın geç saatlere denk gelmesiyle, ara öğün yapma alışkanlığı atlanabilir. Ancak iftardan 1-2 saat sonra mutlaka ara öğün yapılmalıdır. Tavsiyem ara öğün tercihinizi sağlık deposu olan cevizden yana kullanmanız olacaktır. Araştırmalar, cevizin içindeke sağlıklı yağların yüksek kolesterol seviyesinde azalma ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde etkili olduğunu bildiriyor. Uzmanlar, zengin omega-3 kaynağı olan cevizin, damardaki pıhtılaşmaları önlediğini ve kötü huylu kolesterolü azalttığını belirtiyorlar. Şeker hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada, yaş ortalaması 50 olan kadın-erkekler 3 gruba ayrılmış ve her bir gruba farklı bir diyet uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, sadece diyetlerinde ceviz tüketen grubun (günde 5-6 adet) kolesterol seviyelerinde düşüş gözlenmiştir.
Her gün 10 tane
Ayrıca ceviz, içindeki L-arginin ile kan damarlarının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kardiyovasküler hastalıklarla karşılaşma riskini de azaltıyor.
Ara öğünde ceviz tercih ederek kalp ve kolesterol sorunlarından uzak durmuş olursunuz. Yapılan birçok çalışma, hücrelerin yaşlanmasını geciktiren, dokuların zarar görmesini engelleyen antioksidan maddelerin cevizde çokça bulunduğunu bildiriyor. Bu nedenle oruç süresinde ara öğünlerde 10 adeti geçmeyecek ceviz tüketimi sağlık için mucizevi bir etki yaratacaktır.
Cevizli antioksidan tatlısı
Ramazanda ara öğünde unsuz ve yağsız bu cevizli tatlıdan; muhallebi kasesi büyüklüğünde yenilebilir. Tarifi ise oldukça pratik. Robotdan 1 çay bardağı kuru çekirdekli siyah üzüm, 10 adet tam ceviz, 1 tatlı kaşığı vanilya, 2 yemek kaşığı tam yağlı süt, 1 çay kaşığı tarçını geçirin. Sonra üzerine koyulaşıncaya kadar kakao ile çekmeye devam edin. Oluşan yumuşak karışımı kaseye boşaltın, tatlınız hazır.