Günümüzde bir çok sektörde en fazla yaşanan sorun ara eleman ve nitelikli personel eksikliğidir. İşte mesleki eğitimin önemini çok iyi gören Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer'in talimatıyla Bakanlık bürokrasisi hem TÜRES ve TUROB gibi bir çok mesleki kurumla işbirliği yapıyor, hem de MESEM Projesi ile nitelikli personel yetiştirilmesine katkı sunuyor.
İşletmelerde aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ve kalfalara ödenen ücretler 3308 sayılı Kanun ile düzenlenmiş akabinde 05/01/2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile nihai hali hakkında karar alınmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan "Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü" kapsamında mesleki eğitim merkezlerini organize sanayi bölgeleri içerisinde konumlandırarak eğitimle sanayi arasındaki koordinasyonunun daha yakından sağlanmasını temin etmek amacıyla 77 ildeki 251 organize sanayi bölgesi ile 4 ildeki 4 sanayi sitesi, en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleştirilmek sureti ile toplam 255 sanayi bölgesinde 255 mesleki eğitim merkezi irtibat bürosu bulunmaktadır.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 1986 yılından itibaren uygulamada olan Mesleki Eğitim Merkezlerindeki (MESEM) kalfalık ve ustalık eğitim programı örgün eğitime uyarlanmıştır.
Çalışan sayısına bakılmaksızın işverenlerin çalıştırdıkları aday çırak, çırak, mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrenciler için destek alınabilecektir.
Mesleki eğitim merkezi öğrencileri teorik ve pratik eğitimlerini şu an için usta öğretici belgesine sahip işletmede almaktadırlar. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:
● En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
● Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
● Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).
● Kayıt için yaş sınırı yoktur.
Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.
Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir?
Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında "işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin" imzalanmasıyla başlar.
Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.
Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları
Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır.
En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir.
Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.
Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
Mesleki eğitim merkezine devam eden 9, 10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.
İşletmelerce öğrencilere ödenen devlet katkısı tutarları ise aynı ayın en geç 25. gününe kadar okullar ve yükseköğretim kurumları tarafından işletmelere ödenecektir. Yükseköğretim Kurumları program dahilinde değildir. Devamsızlığı olan, hastalık izninde (raporlu) olan öğrencilerin bu günlere karşılık gelen ücretleri ödenmeyecektir. Bu usul ve esaslar kapsamında öğrencilere ödenecek ücretler, her türlü vergiden istisnadır.