Avrupa ekonomisi ciddi sinyaller veriyor..Beklenmedik değil ..
Nobel Ödüllü Ekonomist Paul Krugman, New York Times’daki
köşesinde kemer sıkma ve enflasyon korkusunun dünya ekonomisini öldürdüğünü yazmış.
Çok geç kalmış bir tespit..Krizin ilk yıllarında ABD ekonomisi parasal genişleme ve büyümeye yönelik adımlar atarken maalesef AB’nin patronu Almanya tam tersi politikalar uyguladı.
O günlerde ki tüm televizyon yayınlarımda , kemer sıkma politikala rının Avrupa’yı felakete götüreceğini söylemiş ve yazmıştım.Aklın yolu bir..
Ancak tabiî ki Almanya geçtiğimiz yüzyılda yaşadığı acı ‘’yüksek enflasyon ‘’ tecrübesinden dolayı parasal genişleme konusuna inanılmaz tedirgin bakmıştı.Korkudan..Ama korkunun ecele faydası yok.
Ve gelinen sonuç , bu hafta gelen Avrupa’ya dair gelen ekonomik verilerde kendini gösterdi.
Almanya'da yatırımcıların ekonomiye güvenine işaret eden ZEW endeksi, iki yıl sonra ilk kez negatif gelirken, euro bölgesi üretimi de beklentilerin altında kaldı. Almanya'da üretim ağustos'ta 5 yılın en düşük düzeyine gerilerken, ihracat da 5,5 yılın en düşük seviyesine inmişti.
Bu arada Almanya büyüme beklentilerini de revize etti. 2014 büyüme beklentisini %1,8'den %1,2'ye ,2015 büyüme beklentisini yüzde 2'den yüzde 1.3'e indirdi.
Euro bölgesi'nde sanayi üretimi de ağustos'ta yüzde 1,8 azaldı. Sanayi üretiminde en büyük düşüş yüzde 4,3 ile Almanya'da yaşandı.
İngiltere'de tüketici fiyatlarındaki artış eylül'de yıllık bazda yüzde 1.2 ile beklentilerin altında açıklandı.
Avrupa’nın üç büyükleri maalesef zorda..,Son olarak hem S&P hem de Fitch Fransa’yı negatif izlemeye aldıklarını açıkladı.
Gelinen nokta da genişleme politikalarını tercih eden ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4,6 büyürken, Almanya’nın anlaşılamaz inadı yüzünden kemer sıkma politikaları uygulayan Euro Bölgesi sıfır büyüme kaydetti .Ve maalesef Almanya şansölyesi Merkel aynı hatada ısrar etmeye devam ediyor.. Bu rakamlara ve sıkışmaya rağmen Merkel ekonomiyi canlandırmak adına kamu harcamalarını artırmayacaklarını belirtti.Bravo …
Bu arada Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi parasal genişlemeye dair açıklamalar yapsa da 17 üyeli euro bölgesi ülkeleri bu kararlara ne derece destek olacak?
Wall Street Journal yeralan bir haberde Tarafsız bir düşünce kuruluşu olan German Institute for Economic Research başkanı Marcel Fratzscher, “Ulusal hükümetlerin para politikalarının yalnızca yapısal reformlar ve sorumlu mali politikalarla desteklendiği zaman işe yarar olabileceğini hükümetlerimizin anlaması lazım” yorumunu yaptı.
**
Gelelim Türkiye’ye..
Büyümek zorundayız hem iç talep hem de ihracatla ..Üretmeli, markalaşmalıyız..Eğer ihracata dayalı bir büyümeyi hedeflediysek Avrupa ekonomisini çok yakından takip etmeliyiz.
Bizim rakamlara bakalım.
Bütçe rakamları açıklandı.eylül de bütçe açığı 9,2 milyar dolar ,ocak –eylül döneminde ise açık 11,9 milyar lira oldu.Veri sonrası açıklama yapan maliye bakanı Mehmet şimşek bu yıl bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 1,9 yerine 1,4 olarak gerçekleşeceğini söyledi.Bu iyi bir haber ..
Ve işsizlik…Temmuz ayında beklentilerin üzerinde yüzde 9.8’e yükseldi..Bu iyi değil..Tedbir alınmalı…
Ve cari açık..Türkiye'nin cari işlemler açığı ağustosta 2 milyar 768 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 48 milyar 869 milyon dolar oldu…bu iyi bir haber ama göreceli… Büyüme rakamları mı? Düşen emtia fiyatları mı?
Sonuç; Türkiye ihracata dayalı bir büyüme gerçekleştirecek ise Avrupa ekonomisi iyi olmalı..Avrupa ekonomisine göre Türkiye’nin verileri daha iyi..(enflasyon hariç) …Ve iyi olmak zorunda çünkü bir de jeopolitik gelişmeler bizi zorlamaya devam ederse dimdik ayakta durabilmek adına…
Kalın sağlıcakla …
Twitter.com/zelihasrc