Meksika sınıf arkadaşımız, akranımız... Dünya ekonomisinde BRIC varsa, ardından TEKMe geliyor. Yani Türkiye, Endonezya, Kore ve Meksika... Dünyadaki büyümenin, kalkınmanın bundan sonraki sayfalarını bu ülkeler yazacak. Ve TEKMe grubundan sınıf arkadaşımız Meksika, Türkiye’ye açılıyor.
Meksika’nın Ticaret ve Yatırım Promosyon Dairesi, ProMexico İstanbul’da temsilcilik açmaya karar verdi. Niyetleri, Türkiye ile Meksika arasındaki ticaret ve yatırımı geliştirmek... ProMexico, bizdeki Başbakanlık Yatırım Destek Tanıtım Ajansı’nın eşiti... Meksika, büyük bir ekonomi. Yıllık milli gelir 1 trilyon doların üzerinde. Dünyanın 12. ekonomisi... Türkiye de 1 trilyona ilerliyor. Ancak ikili ticaret 850 milyon dolar. Yani hiç birşey değil. Meksika Türkiye’yi önemli bir ekonomi olarak görüyor. Meksika da Türkiye için önemli bir ekonomi. Meksika ekonomisi son zamanda BRIC’in gözdesi Brezilya’dan daha iyi işliyor. Brezilya hammadde satarken, Meksika imalat yapıyor... Meksika’nın ABD ve Kanada ile serbest ticaret anlaşması NAFTA var ki, bu anlaşma Meksika’ya sınıf atlattı. NAFTA’nın kolaylıkları üçüncü ülkelere halen kapalı olsa da Türkiye, Meksika yatırım ortamından yararlanabilir. Ayrıca Meksika üzerinden Güney Amerika’ya ulaşmak mümkün. Türkiye ihracatçısı için Meksika, gayet boş bir alan.
Ve de Meksika yatırım ortamını nasıl iyileştirdi, doğrudan yabancı yatırımcı için nasıl -değerli bir ülke- oldu, incelenmesi gerekiyor... Meksika ve Brezilya yatırım ortamlarını, yatırım cazibelerini siyasi kararlılıkla düzelttiler. Aynı kararlılığı Türkiye’nin de gösterip ekonomik refah için vites yükseltmesi, hâl geçerli bir yol. Türkiye’nin Meksika gibi, Brezilya gibi -Yatırımcı dostu ve reformcu hükümet işbaşında- mesajını dünyaya güçlü biçimde vermesi gerekiyor.
6 Kasım’a kadar kriz çıkarmasanız?..
ABD’de başkanlık seçimi 6 Kasım Salı günü yapılacak. Barack Obama, her başkanın istediği şeyi istiyor: Yeniden seçilmek ve dörder yıldan iki dönem üst üste görev yapmak... Ve ABD seçimi büyük ölçüde ekonomi üzerinden gidiyor. Yani 2007’de başlayan ekonomik krizle hırpalanan seçmenin cüzdanı, 6 Kasım’daki seçimde belirleyici olacak.
İşte bu gerekçeyle, Obama dünyada ekonomik kriz istemiyor. Seçimi etkileyecek siyasi kriz de tabii ki istemiyor, ama öncelik, ekonomide... Obama açısından 6 Kasım’da sandıklar kapanana dek dünyada ekonomik kriz olmaması gerekiyor. Yani ne Yunanistan, ne İspanya ne de İtalya’da. Bu ülkelerden birinin sorun yaratıp diğerlerini tetiklemesi, sonra da Euro Bölgesi krizi doğması, Obama’nın en istemediği ihtimal. Bunu önlemek için iki yolu var. 1- Halen Meksika’da süren G-20 toplantısı vesilesiyle Almanya ve Avrupalılar’a -Lütfen Yunanistan’ı idare edin, İspanya ve İtalya’yı kollayın ve kriz çıkarmayın- demek, 2- G-20 platformunu kullanıp herkesin bu mesajı Avrupalıla’ra tekrarlamasını sağlamak ve dünyayı -Yangın çıkarsa su sıkmaya- hazır hale getirmek. Halen telkin noktasındayız. Yani Obama’nın Almanya-Fransa’ya -Lütfen AB olarak Yunanistan’ı, İspanya ve İtalya’yı idare edin, biz de ne lazımsa destek verelim- demesi kuvvetle muhtemel. Yunanistan’da AB ile hemen itişmeyecek bir hükümet kurulması halinde, bu senaryo işleyebilir. Komadaki Yunanistan 6 Kasım akşamına dek Euro çadırında nefes alıp vermeye devam eder. ABD Merkez Bankası’ndan bu hafta yeni para pompalama sinyali gelirse, dünyanın krizden uzak durma ihtimali artacaktır. Bu arada ABD Merkez Bankası’nın, -Obama’ya siyasi destek olsun- diye bir karar alacağını düşünmüyoruz. Ama Merkez para pompalarsa, Obama’ya yarar. Merkez şimdi hareketsiz kalırsa da çok sorun olmaz. Çünkü Euro’da kriz olursa ABD Merkez mutlaka harekete geçecek.
-Obama’nın seçilmesi için 6 Kasım’a kadar dünyada sorun çıkmaması- senaryosunu bozacak üç gelişme var: 1- Almanya’da Merkel’in iç siyasi baskıya uğrayıp, Yunanistan’ı idare edememesi, 2- Yunanistan’ın hükümet kuramaması ya da AB’ye şantajı abartıp, idare edilemeyecek çılgınlıklar yapması, 3- Piyasaların güven bunalımına girip İspanya-İtalya riskini aşırı satmaya başlaması... O zaman işler karışır... Yunanistan ise her durumda ve bütün senaryolarda çıkmaz sokaktadır.
twitter.com/selimatalayny