Yiyeceğin bozulduğunu tadından kokusundan anlarsınız. Ancak asıl tehlike mikroplu yiyeceklerdir. Marketten özenle seçip evinize getirdiğiniz hastalık yapıcı mikroplar taşıyan besinler yiyeceklerin tat ve kokusunu değiştirmez.
Besin zehirlenmeleri, genellikle uygun olmayan şartlarda bekletilen, saklanan ya da pişirilen yiyeceklerdeki mikropların çoğalması nedeniyle meydana gelir. Bozuk bir yiyeceğin tadı veya kokusu değişebilir. Ancak, hastalık yapıcı mikroplar genellikle yiyeceklerin kokusunu ve tadını değiştirmezler. Besin zehirlenmesi; alınan mikrobun türüne bağlı olarak farklı belirtiler gösterebilir.
Ölümcül tehlike
-Bulantı
-Kusma
-Karın ağrısı
-İshal
-Baş ağrısı
-Ateş
Genellikle, besin zehirlenmelerinin belirtileri, yiyeceğin yenilmesinden sonraki birkaç saat içerisinde başlar. Besin zehirlenmesine yol açan bazı mikroplar, ölümcüldür.
Yüksek riskli yiyecekler
-Tüm et çeşitleri
-Tavuk, ördek, kaz ve hindi gibi kümes hayvanları
-Yumurta ve yumurta ürünleri
-Salam, sucuk, pastırma ve sosis
-Balık ve diğer deniz ürünleri
-Pişmiş pirinç ve makarna
-Haşlanmış, fırınlanmış patates
-Kullanım tarihi geçmiş ürünler
Güvenli besin kuralları
-Son kullanma tarihi geçmiş, paketi veya kutusu zedelenmiş besinleri satın almayın.
-Şişmiş, paslanmış, sızıntı yapmış, yamulmuş konserve besinleri satın almayın.
-Dondurulmuş bir ürün aldığınızda hemen kullanmayacaksanız en kısa zamanda evdeki derin dondurucuya yerleştirin.
-Et, tavuk, balık gibi çabuk bozulan besinleri en kısa zamanda buzdolabına koyun.
-Çiğ besinler ile hazır veya pişmiş besinleri ayrı tutun.
-Yüksek riskli besinleri oda sıcaklığına bekletmeyin. Yüksek riskli bir besin 4 saatten fazla oda sıcaklığında kaldıysa, bu besini tüketmekten kaçının.
-Et tavuk, balık, sosis gibi besinleri çok iyi pişirin.
Yemeği hazırlarken...
-Besinleri hazırlamadan önce ellerinizi yavaşça 20’ ye kadar sayarak sabunlayın ve yıkayın.
-Çiğ et, tavuk, balık, yumurta ve sebzeleri yıkadıktan sonra ellerinizi tekrar yıkayın.
-Sebze ve meyveleri mutlaka akan su altında iyice yıkayın.
-Yumurtaları kullanmadan önce mutlaka yıkayın.
-Dondurulmuş besinler eritilirken, içlerinde mikrop çoğalabilir. Bu besinleri oda sıcaklığında, soba yanında, kalorifer peteği üzerinde ve sıcak su içinde eritmeyin.