Bilimsel araştırmalar akıllı gıdalarla hastalıkları önlemenin mümkün olduğunu kanıtladı. Sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak için size düşen doktor besinlere mutfağınızda yer açmak.
Marketlerin koridorları kalp hastalıklarına iyi gelir, sindirim sisteminizi güçlendirir gibi birbirleriyle yarışan ürünlerin fonksiyonel beslenme bilgilendirmeleri ile dolmaya başladı. Her yıl yeni bir besinin veya ürünün promosyonu ta ki beynimize kazınana kadar devam ediyor. Kalp dostu yoğurtlardan tutun, lif içeriği yüksek zayıflatır iması olan kahvaltılık tahıl gevreklerine kadar farklı markalar farklı ürünlerle ezici bir kampanya ile tüketicinin de aklını iyice karıştırmaya başarıyorlar.Fonksiyonel beslenme ürünle olacak bir durum olmadığını buradan hatırlatmakta fayda var. Fonksiyonel besin doğal olmalı, genetiği değiştirilmemiş olmalı hatta geleneksel tarım ve hayvancılık üretimi ile olmalıdır. İşte sağlığımızı koruyacak dünyada da ilk 5 sırada olan fonksiyonel besinler...
Satın almadan eve dönmeyin
-Yoğurt: Faydalı bakteri içeren fermente edilmiş süt ürünü olan yoğurt, bağışıklık sistemini desteklemek için en doğru fonksiyonel besin. Ben beslenme uzmanı olarak yaşayan yoğurt diyorum. Çünkü içerisindeki bakteriler biz görmesek de faydalı ve canlı. Yoğurdu sade olarak yemeklerin yanına veya taze meyvelerle karıştırıp meyveli yoğurt şeklinde, salatalara sos olarak ya da düşük kalorili tatlı tarifi ile yemek mümkün. Yoğurdun besin değeri yüksek olduğundan B12, kalsiyum ve potasyum içeriğindeki fermentasyon ile artış sebebiyle eşi benzeri olmayan bir süt ürünü olarak değerlendirmekte yarar var.
-Brokoli: Turpgillerden olan brokoli sebzesi aynen Brüksel lahanası, lahana ve karnabahar gibi benzer etkilere sahip. İçerdiği beta karoten ve C vitamini açısından zengin. Ancak brokoli ve bu turpgillerden diğer saydığım sebzeleri ayıran en önemli özellik sülfaran adlı yararlı bir kimyasalı içeriyor olmaları. Detokstan kansere kadar etkili tüm korunma mekanizmalarını çalıştıran bir özelliği var brokolinin.
-Soya: Her ne kadar tartışılan bir ürün haline gelse de soyanın yararı saymakla bitmez. Fitoöstrojen içeren soya; kanserden kolesterol yükselmesine ve menopoza kadar ciddi hastalıklarda öenmli koruyucu etkisi bulunmaktadır.
-Kızılcık: Proantosiyanidin içeren bu özel meyve idrar yolu enfeksi-yonu önlenmesi ve tedavisinde birebir etkili. Özellikle idrar yolu sisteminde duvarlara yapışan birçok bakterinin tehlike yeteneğini azaltan kızılcık kalp hastalık- ları için de etkilidir.
-Yulaf: İçerisinde bulunan psyllium adlı madde kolesterolü düşürüp kalp hastalıklarını önler, diyabet ve kanserden koruyucu etkisi bulunur. Yulaf içeren ekmekleri yulaflı ev yapımı kekler veya kurabiyeler yulaf içeren şekersiz kahvaltılık gevrekler bolca tüketilmelidir.