İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte medya ve gazetecilik büyük bir değişim içerisine girdi. Eskiden gazeteci olanlar ve gazeteci olmayanlar arasındaki fark oldukça keskindi. Oysa bugün sosyal medya araçları ve bloglar ile birlikte gazetecilik kavramının sınırları da hayli genişledi. Arap Baharı’nı ateşleyen en önemli unsurlardan birisinin sosyal medya olduğunu unutmayalım.
Rekabetin seviyesi arttı. Sosyal medya araçları ve mobil teknolojilerle birlikte, geleneksel gazetecilik anlayışları artık çok gerilerde kaldı. Gazetecilerin rakibi sadece diğer gazetelerde çalışan gazeteciler değil, aynı zamanda kendi okurlarıdır.
Yeni teknolojilerin gazeteciliği değiştirdiği bir gerçek, ama bu gazeteciliğin öldüğü anlamına gelmiyor elbette. Gazetecilik mesleği, dünyanın neresinde olursa olsun, geçerliliği olan en saygın ve bilinir mesleklerden birisi olmaya devam edecektir.
Yeni döneme Türk basını açısından baktığımızda, yeni teknolojiler, araçsal anlamda bir değişimle birlikte, zihniyet anlamında da köklü bir değişimi zorunlu kılmaktadır.
İletişim teknolojilerinin sınırsız imkanlar sunduğu “yeni Türkiye”de, hala “vesayet” zihniyetine ayarlı bir gazetecilik anlayışında ısrar etmenin ne tür bir “gericilik” olduğunu, bazı kalemlerin hala anlayamaması doğrusu trajik bir durum.
28 Şubat yargılama süreci gösterdi ki, geçmişte adlarını darbelerin, postmodern darbelerin günah defterlerine yazdıran bazı gazeteciler, önlerinde geçmişleriyle yüzleşip yeni bir sayfa açma imkanı varken, hala eski sabıka kayıtlarının etrafında dolanmaları doğrusu büyük bir talihsizlik.
Oysa demokrasi dışında gidebilecekleri bir başka kapı yok. Ayrıca bundan sonra, onlara emeri-komuta zinciri içinde talimatlar ve manşet siparişleri verecek “medya paşaları” da olmayacak. Yol yakınken gazetelerin de, gazetecilerin de demokratik hukuk devleti kurallarının geçerli olduğu “yeni Türkiye”ye göre hiza almasında yarar var.
Bu cümleler, kesinlikle insanları “hizaya sokmak” gibi antidemokratik bir okuma içinde değerlendirilmemelidir. En yalın haliyle, gazeteciler dahil herkesin demokrasi hizasında durması için bir çağrıdır o kadar.
Türkiye’de gazetecilik yapan herkesin kavraması gereken bir gerçek var ki, artık iletişim teknolojilerinin sınırsız imkanlar sunduğu bir dünyada okurla rekabet etmenin tek yolu, daha kaliteli bir haber ve daha fazla demokrasidir.
Öncü gazete olmanın sorumluluğu
Yeni Türkiye’nin öncü gazetesi olan STAR, Türkiye’nin arınma süreçlerinin önemli kilometre taşlarından birisi olan 28 Şubat yargılama sürecindeki ilkeli gazetecilik ve tavizsiz değişimci tavrıyla, demokrasinin hizasında durduğunu bir kere daha göstermiştir.
28 Şubat soruşturmasının başladığı ilk günden itibaren STAR gazetesinin manşetleri ve yazarlarının yorumları dikkatle incelendiğinde, öncü gazete olmanın ne tür bir değer ifade ettiği daha iyi anlaşılacaktır.
İşte o manşetlerden bazıları:
813 Nisan: 28 Şubat’a balans ayarı
814 Nisan: İrtica bürosunda 28 Şubat sorgusu
819 Nisan: Söz sırası onlarda
821 Nisan: Postmodern darbe günlükleri
822 Nisan: Cadı avı olmasın ama sonuna kadar gidilsin
STAR’dan sınırsız kültür hizmeti
STAR gazetesi, sadece 29 kupona, 30 kitaptan oluşan Türk ve Şark klasikleri setini okurlarına armağan ederek büyük bir kültür hizmetine daha imza atıyor.Her Çarşamba ve Cuma KPSS günü Güvender yayınlarının uzman kadrosu tarafından hazırlanan, kuşe kağıda basılı 32 sayfalık ve gerçek sınavı aratmayacak sorulardan oluşan KPSSkitapçığı, STAR’ın okurlarına sunduğu önemli bir eğitim hizmetidir.
STAR KİTAP yenilendi
Aylık periyotlar halinde verdiğimiz KİTAP ekimiz, yeni bir görsel tasarım ve dolu dolu bir içerikle okuyucularıyla buluştu. STAR KİTAP bundan böyle, içeriği ve modern tasarımı ile daha kaliteli ve de 48 sayfa olarak çıkacak.
Kalite, hizmet ve yüksek tiraj
Okurlarımız, her gün daha kaliteli bir gazete ve sınırsız kültür hizmeti sunan STAR’ın tirajını daha yukarılara taşıyarak ödüllendiriyor.
Her Cumartesi verdiğimiz Üstat Necip Fazıl’ın Büyük Doğu dergisiyle, Türk ve Şark klasikleriyle, Çarşamba ve Cuma günleri verdiğimiz KPSS kitapçığı ile tirajımız katlanarak artıyor. 16-22 Nisan tarihleri arasındaki haftalık ortalama net tirajımız 161.330 oldu.