Afrika’da ikisi ada ülkesi toplam 56 devlet var. 25 ülke ile FETÖ okullarının kapatılması ve Maarif Vakfı tarafından ‘Türk Okulu’ olarak yeniden açılmasına ilişkin protokol imzalandı. Bu ülkelerden 17’sinde FETÖ okulları kapatıldı; binalar elden geçirildi ve Maarif Vakfı Okulu olarak yeniden eğitime başladı: Gine, Somali, Nijer, Sudan, Kongo cumhuriyeti, Cubuti, Saotome, Gambiya, Senegal, Sierra Leone, Mali, Moritanya, Çad, Somaliland, Burundi, Madagaskar, Komor.
5 ülkede de FETÖ okullarının Maarif Vakfı’na devredilmesi kararı alındı, ancak eğitim yılı sonunda devirler tamamlanacak: Kamerun, Togo, Burkina Faso, Gabon, Demokratik Kongo.
5 ülke de FETÖ okullarını tamamen kapattı: Angola, Ruanda, Fildişi Sahili, Zimbabwe, Fas.
Maarif Vakfı, bu ülkelerden Angola, Fildişi Sahili, Zimbabve ve Fas’la görüşmelerini sürdürüyor.
***
Afrika’da bütün ülkelerde toplam dokuz okul ve 9000 öğrenci Maarif Vakfı’na bağlı Türk okullarında eğitim görüyor artık. Buralarda 300 civarında Türk personel çalışıyor, idari ve eğitim kadrosunun önemli bir bölümü de yerel halktan temin ediliyor.
***
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seyahatinde ziyaret ettiğimiz ülkelerde de durum şöyle:
Cezayir’de henüz FETÖ okullarının kapatılması ya da Maarif Vakfı’na devredilmesi sağlanamadı. Bu ziyarette de milli eğitim bakanı ile Maarif yetkilileri görüştü, bir uzlaşma yolu açıldı. Ancak halen bu ülkede FETÖ’nün 2 büyük kampüsü bulunuyor.
Moritanya’da ise durum farklı. Ülkenin en önemli iki kentinde dört binada eğitim veren 8 FETÖ okulu 600’den fazla öğrencisi ile Maarif Vakfı’na devredildi.
Senegal’de de devlet FETÖ okullarını kapattı, 3 binada eğitim veren 7 okul Maarif Vakfı tarafından yeniden açıldı. Dönem arası olduğu için 123 öğrenci kayıt yaptırdı, ancak Maarif temsilcileri yeni dönemde bu sayının FETÖ dönemini geçeceğini söylüyorlar.
Mali ise FETÖ’nün en güçlü olduğu ülkelerden biriydi. 3000’i aşkın öğrenci 18 okulda eğitim görüyordu. Mali hükümetinde FETÖ’nün etkinliği nedeniyle zorluklar yaşandı. Ancak nihayet geçen yıl bütün okullar FETÖ’den alınarak Maarif Vakfı tarafından yeniden açıldı. 2400 öğrenci bu okullara yeniden kayıt yaptırdı.
***
Görüştüğüm yetkililer FETÖ’cülerin bu ülkeleri terk etmemek için neler yaptıklarını, terk ettikten sonra da nerelere gittiklerine dair enteresan şeyler anlattılar:
“Okulları tahrip edip öyle bıraktılar, çünkü bu binaları bizim tekrar kiralayacağımızı biliyorlardı. Bilgisayarları ve götürebilecekleri değerli eşyayı aldılar, kapıları, camları, lambaları kırdılar, kabloları kopardılar.
Bu ülkelerde yetiştirdikleri ‘yerli FETÖ’cülere yeni eğitim şirketleri kurdurup yeni okullar açmayı denediler.
Bürokraside, siyasette yetiştirdikleri kişiler ve aileleri üzerinden bizi engellemeye çalıştılar.
Şimdi Türk Büyükelçiliği’ne sormadan Türk okulu açılamıyor, biz de buralarda yeniden bir eğitim faaliyetine girip girmediklerini takip ediyoruz.”
***
Senegal örneği önemli. Çünkü daha önce okulların kapatıldığı ülkelerdeki öğretmenler Senegal'de toplanmış, burada da kapatılınca Afrika’da hala okulları bulunan ülkelere dağılmışlar. Toplandıkları en önemli ülke Güney Afrika Cumhuriyeti. Ancak gittikleri iki büyük batı ülkesi daha var: Kanada ve Almanya. Bu iki ülke FETÖ’cü öğretmenlere vatandaşlık vererek kapılarını açmış.
Maarif Vakfı’nın FETÖ’nün Afrika’da 20 yılda kazandıklarını 1-1.5 yılda elinden almaya başlaması son derece umut verici...