Her ilkbaharda doğanın ve tüm canlıların yeniden doğuşuna tanık oluruz. Ve nereye baksak tadına doyulmaz manzaralar görebiliriz bu dönemde. Biz hayat kargaşası, stresi içinde sadece yağmur, çamur, trafik gibi olumsuzlukları görüyor, doğal güzellikleri görmezden gelip sahip olunan güzelliklerin tadını çıkaramıyoruz bir türlü. Fakat Türkiye’de öyle yerler var ki özellikle içinde bulunduğumuz ilkbahardan yaza geçiş döneminde görsel şölen yaşatıyor bize. Farkında olmasak ve hiç gitmesek de aslında çok yakınımızda dünyanın sayılı güzel yerlerinden biri var. Ve ilkbahar dönemi onları görmek, gezmek ve mükemmel fotoğraflar çekmek isteyenler varsa, Karasu Acarlar Longozu’na mutlaka gitmeli. Hele şu günler longoza gitmek için en uygun zaman diyebilirim.
BİR DÜNYA HARİKASI
‘Peki nedir bu longoz?’ diyenleri duyar gibiyim. Pek duyduğumuz bir kelime değil çünkü. Coğrafya derslerinde, deniz, okyanus, dağ, göl, dere, akarsu pek çok terimin anlamını öğrendik de longozun ne olduğunu daha önce hiç duymadık. Longoz bataklık ve göllerin içinde oluşan orman anlamına geliyor en basit haliyle. Mevsime ve yağış durumuna göre su seviyesi yükseliyor ya da düşüyor.
Özellikle kış ve ilkbahar döneminde ağaçların büyük bölümü sular altında. Sadece ağaç da değil üstelik sulak alanda yetişen her türlü bitkiyi orada görmek mümkün. Sık orman ve sulak alanlar birleşince de ortaya izlemeye doyulmayan bir manzara çıkıyor. Dünyada sadece beş longoz bulunuyor. Şanslıyız, bunların iki tanesi Türkiye’de yer alıyor. Şanssızız, sahip olduğumuz güzelliklerin maalesef varlığından haberdar olmadığımız gibi adını bile bilmiyoruz. Acarlar Longozu da işte bu iki longozda Türkiye’deki özel koruma bölgeleri arasında. Acarlar Longozu sadece bizim için değil, tüm dünya için önemli bir yer. RAMSAR olarak bilinen yaşama ortamı olarak uluslararası öneme sahip sulak alanlar sözleşmesine aday sahalardan biri aynı zamanda.
Sakarya’daki Karasu Acarlar Longozu, aynı zamanda pek çok canlı türünün doğal yaşam alanı. 2300 farklı bitki türü ve 243 çeşit kuş ve birçok memeli hayvan yaşıyor bu longozda. Anadolu üzerinden geçen iki önemli göç yolundan biri üzerinde bulunduğundan, pek çok kuş türü burada konaklıyor, kuluçkaya yatıyor. Burada tavşan, çakal, tilki, yaban domuzu gibi çok sayıda memeli hayvan da doğal ortamında yaşıyor.
Longozda en sık rastlanan ağaç türü dişbudak. Dişbudak ağaçlarının bölge için farklı bir anlamı da var. Bu egzotik bölgenin Osmanlı dönemindeki adı “sultan kayığı”. Sebebi de padişahların kayıklarının yapımında, en sağlam ağaç türlerinden biri olduğu bilenen dişbudaktan yapılıyor oluşu. Padişah kayığı yapımında Acarlar Longozu’ndan kesilen dişbudaklar kullanılmış. Su menekşesi, göl lalesi gibi eşsiz güzellikteki bitkiler Türkiye’de sadece bu longozda yaşıyorlar. Bu longoza özgü 12 endemik bitki türü var aynı zamanda. Renk renk nilüferler, kazlarla dolu göl manzarası eşliğinden kahvaltı etmek, yemek yemek, deniz bisikletiyle gölde tur atmak bile mümkün. Pek bilinmese de turistlere açık bir alan.
DOĞAL BOTANİK BAHÇE
Yine bitki türlerini görmek ve değişik türleri öğrenebilmek için İstanbul Bahçeköy yolunda, 1948’den bu yana korunan doğal bir botanik bahçesi var, Atatürk Arboretumu. Araştırma amacıyla oluşturulmuş ağaç koleksiyonu, botanik bahçesi anlamına gelir arboretum.
Arboretumda pek çok bitki ve ağaç türü var, ayrıca bu bitkilerin isimlerini ve özelliklerini önlerindeki pusulalarından öğrenmek de mümkün. İçindeki doğal gölette, nilüferler, su kaplumbağaları, kurbağaların seyri de çok keyifli. Özellikle yılın bu döneminde Atatürk Arboretumu’nda da manzara eşsiz. Bu dönemde ilköğretim öğrencileri başta olmak üzere herkesin görmesi gereken yerler arasında Acarlar Longozu ve Atatürk Arboretumu... Mutlaka Keşfedin!