Baharın en güzel günlerindeyiz, doğanın bu keyifli uyanışına uyum sağlayıp kendinize bir iyilik yapın: Biraz toprak, biraz tohumla haşır neşir olup, kendi yetiştirdiğiniz domatesin topraktan tabağa yolculuğuna tanık olun.
Kimimiz şanslı; ekip biçebileceği bir toprağı var. Kimimizse şansını kendi yaratıp, çalışıp çabalayıp, evini doğanın içinde kuruyor. Kimimiz zaten bahçe hayatını sevmiyor. Hangisi olursa olsun ve nerede olursak olalım her baharda çiçek açıyor. Diyeceğim şu, apartman veya bahçeli bir ev olsun kendinize ekim alanı yaratın ve doğayla birlikte nefes alın. Önemli olan kendi yetiştirdiğiniz bir maydanoz veya domatesin büyümesini izlemek, emek vermek ve sofraya getirmek.Günümüzün imkanları kendi sebzesini yetiştirmek isteyenler için pek müsait. Saksıda bile yetişebilecek kadar en basit yetiştirilebilen şifa ve lezzet kaynağı taze baharatlar için hazır kitler bile mevcut. Öncelikle en sevdiğiniz taze baharatların maydanoz, dereotu dahil bir listesini çıkarın. Balkon veya bahçede ne kadar yer ayıracaksınız karar verin, sabah güneşi gören yerleri belirleyin. Çabuk uzanabileceğiniz bir yer olmalı ve toprağın drenajı, suyu emme gücünü de düşünmelisiniz. Tohumları ektiğiniz bahçenin veya saksıların özellikle sabah saatleri en az 3-4 saat güneş ışığı alması önemli. Aynı zamanda bu bölgelerin rüzgar koridorunda olmaması gerekmekte. Yeri, suyu, toprağı, güneşi ayarladık. Şimdi sıra ekim, biçimde!
Kendin yetiştir kendin ye!
Sebze ve dereotu, maydanoz gibi çeşitli taze yeşilliklerin büyük kısmı tohumun diret toprağa serpilmesiyse yetişir. Dikkat edilmesi gereken toprağı dikimden önce havalandırmak, taşları temizlemek ve su kanalları açmak.
Semizotu: Suyu ve güneşi sever ama yabanisi kuru toprakta bile büyür. Toprağa direk tohum serpin. Toprağının gevşek olmasına ve özellikle filiz verdiği güne kadar toprağı nemli bırakmaya özen gösterin.
Taze baharatlar: Adaçayı, biberiye, fesleğen, kekik gibi otlar için büyük bir saksı yeterlidir. Yanyana aralıksız ekebilirsiniz. Özellikle biberiye çalımsı bir bitki olduğundan hızlı büyüyebilir, sık sık budayın. Fazla suyu sevmezler ama uzun süre susuz da bırakmamak gerekir.
Salata malzemeleri: Roka, tere, maydanoz, dereotu, marul gibi yeşillikleri ekim öncesi toprağı iyi temizleyerek ve bol miktar iyi yanmış organik maddeyi toprağa karıştırarak yapabilirsiniz.
Domates-Salatalık: Bu sebzelerde fideyle ekim en kolayıdır. Eğer tohumdan yapacaksanız minik kağıt bardaklarda süzülmüş toprakta sürekli nemli tutarak büyütmelidir. Bitki 10-20 cm olduğunda toprağa ekilebilir. Salatalık sulandıkça meyve verir, domatesze sulandıkça yaprağa gider meyvesi azalır. Domatesin yan yapraklarını sürekli kesmelisiniz ki verim yüksek olsun.
MAYIS AYINDA NE EKEBİLİRİZ?
Ayçiçeği, brokoli, kırmızı lahana, marul, mısır, pancar, domates, biber, salatalık, taze baharatlar, maydanoz, semizotu, roka, tere, nane, fasulye, kabak, patlıcan, börülce, bamya, bezelye