Biliyorum, birçoğumuz gazete ve kitapları hala kâğıt baskılarından okuyorsunuz... Kâğıt kokusunun, sesinin hala ayrı haz verdiğinin farkındayım... Sizin için kötü mü bilmem ama haber vereyim istedim... Artık, çok uzun diyemeyeceğimiz bir vadede tüm kütüphaneler, kitap müzesine dönüşecek!
Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği dünyamızda, e, i, z gibi kodlarla anılan birçok dijital kitap, dergi ve gazetenin yayımlanmaya başlandığını biliyorsunuz. Hemen hemen tüm gazetelerin tablet uygulamaları store’larda satılıyor. Önce promosyon olarak sundukları bu hizmetler giderek paralı hale de geldi. Dijital kitap uygulamaları yurt dışında yaygın olmakla beraber ülkemizde de hızla gelişme kaydetmeye başladı. Tüm yayınevleri e-kitap uygulamaları hazırlamaya başladı. Bu durum bazı yazarlar tarafından da olumlu bulunuyor. Özellikle telif haklarının korunması ve kitaplarının daha çok insana ulaşmada fırsat eşitliği sağlayacağı gibi birçok avantaları olduğunu düşünüyorlar.
***
Eğitim sektöründe de dijital içerik hazırlama ve ders kitaplarının da giderek z-kitap, e-kitap haline geldiğinin de farkındayız sanırım. Eğitimde teknoloji kullanımını bazen abartsak da içerik ve bilgiye ulaşmada teknolojinin üst düzeyde kullanılacağı çok açık görünüyor ve yararları da bana göre çok fazla. “Tabletli eğitim” diye adlandırılan sistemde, aslında teknoloji kullanımı değil öğretmenin sınıf içindeki rolü ve eğitim metodolojisi hatta mekânı tartışılıyor. Bu konu çok tartışmalı hala... Bill Gates bile bu konuyu “korkunç” olarak adlandırdı. Bu ayrı bir tartışmanın konusudur. Ama gerçek olan, dijital içerik gelişiyor, çoğalıyor... Kütüphaneler, eskiden bilgiye ulaşma merkeziydi... Okumanın belirli bir disiplin içinde huzurla yapıldığı yerlerdi. Hala da belirli ölçülerde bu özelliklerini koruyor ama bilgiye ulaşmanın tek merkezi değil artık. İnternet ve teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşma yolları çoğaldı. Dijital kütüphanelere ulaşmak için oraya kadar gitmek gerekmiyor. Kitap okumak için de... Dikkat edilmesi gereken nokta, internetle birlikte bilgi paylaşımı çoğalırken, bilgi kirliliğinin de artmış olması. Bu nedenle güvenirliği test edilmiş, doğru bilgi kaynaklarına ulaşmak da yeniçağın yeni becerileri arasında yer almaktadır.
Ne dersek diyelim, o bizim çocukluğumuzda bildiğimiz kütüphaneler yavaş yavaş tarihe karışıyor. Evlerinizdeki kitaplar, bir zamanların el yazması kitaplar gibi birer “antika kitap” olmaya aday. Bir nesil sonra çocuklar diyecek ki; “bizim atalarımız bir zamanlar kâğıda basılmış kitapları okuyorlarmış.” İnanın bu çok da uzak değil artık. İyi de olacak... Daha az ağaç kesilecek, daha az mürekkep harcanacak, daha az boya kullanılacak... Yani çevreye de yararı olacak... Zaman ve mekân tasarrufları da olacak...
Benim için de çok iyi olacak... Ev taşırken taşıyıcıların kütüphanemi görünce taşıma ücretini iki katına çıkarmalarından kurtulacağım. Ayrıca evin bir odasını kütüphaneye ayırmak zorunda kalmayacağım. Bir tablette binlerce kitabı çantamda taşıyacağım artık. Sabahları gazetelerimi beklemek zorunda kalmayacağım. Ki şu anda bunun zevkini yaşıyorum zaten... Kitap müzeleri açılmaya başladığında da kütüphanemi bu müzeye bağışlamaya hazırım. Bazılarını özel anıları olduğu için saklarım belki yine de...