Sabrımızın sınandığı bu ramazan döneminde uzun süren açlık orucun en zor kısmını oluşturuyor. Bütün gün aç kalıp ardından yemeye saldırma durumu kan şeker seviyesinin düzenlenmesinde eşitli sorunlara neden oluyor. Ancak kuru üzüm hem açlığın daha az hissedilmesini sağlayacak hem de yemek sonrası kan şekerinizi ayarlamaya yardımcı mucizevi bir besin. Amerika Diyabet Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde 3 kere bir avuç kuru üzüm yemenin aynı kaloriye sahip atıştırmalıklara kıyasla yemek sonrası artan kan şekerinin düşmesine yardımcı olduğu saptandı. Araştırmanın sonucunda düzenli kuru üzüm tüketen bireylerin önemli bir kan şeker testi olan hemoglobin A1C testinde kan şeker değerlerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Glisemik indeksi düşük, önemli bir antioksidan ve lif kaynağı olduğu bilinen kuru üzümün kalp ve dolaşım sisteminin sağlığını korumada da önemli roller üstlendiği kanıtlandı. Bu nedenle ramazan döneminde şekere aşırı düşkünlüğü ve tatlı yemeye ihtiyacı olanlar iftar, ara ve sahurda bol su ile birlikte birer yemek kaşığı kuru üzüm yiyebilirler. Kanada Beslenme Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise; kuru üzümün aynı kalori değerindeki diğer ara öğünde tüketilen besinlerle karşılaştırıldığında tokluk hissinin daha uzun süre sürmesini sağlayarak hemen acıkmayı önlediği ortaya çıkmıştır.
Tazesinden çok daha doyurucu
Araştırmada normal kilolu bireylere ara öğünde tüketilmesi için kuru üzüm, çikolata ve taze üzüm verilmiştir. Araştırmanın sonunda ara öğünde kuru üzüm tüketen bireylerin kuru üzümden sonraki ana öğünlerinde daha az yediği, daha az acıktığı ve diğer ara öğün tercihlerine oranla kuru üzüm yiyerek daha az kalori aldıkları gözlemlenmiştir. Bu nedenle kuru üzüm ramazan sofralarımızda vazgeçilmez bir iftariyelik ve sahurluk olmaya adaydır.