Sağlıklı yaşam ve düzenli kilo vermek için ara öğünler oldukça önemlidir. Zayıflamak isteyen çoğu kişi ara öğünlerde bulunması daha kolay olan kuru meyveleri tercih ediyor. Son yıllarda ara öğünlerde en çok tüketilen kuru meyvelerin başında da kuru hurma var. Ancak her besin gibi kuru hurmada da ölçüyü kaçırmamak gerek. Çünkü hurma düşük kalorili ya da düşük şeker içerikli bir besin değildir. Tek bir hurmada 15-20 kalori mevcuttur. Metabolik sendromu ya da diyabet gibi kan şekeri sorunu olanlar hurmayı gelişi güzel tüketmemeli. Günde 3 kuru hurmanın üzerinde yemek hem kilo vermeyi önler hem de kan şekerinin hızla yükselmesini sağlar.
3’ten fazlasını yerken dikkatli olun
Kuru hurmanın kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve kansere karşı koruyucu etkisi var. Bir bardak ılık su ile kahvaltıdan önce iki adet kuru hurma yenildiğinde sindirim sorunu ortadan kalkıyor. Kuru hurma kötü huylu kolesterolü düşürür, karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımını kolaylaştırıyor. Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü biliniyor. Yapılan araştırmalar glisemik indeksi yüksek olan kuru hurma dahil diğer kuru meyvelerin ara öğünde 1 porsiyondan yani 3 kuru hurma, kuru erik, kuru incir, kuru kayısı üzerinde yenilmesinin insülin direncini arttırabileceğini gösteriyor. Özellikle yumurtalıklarında kistleri olan genç kadınlar üzerinde yapılan kontrol çalışmalarında kuru meyveleri fazla yemenin kilo vermeyi durduğu, uzun bir süre kilo kaybının oluşmadığı ortaya koyuluyor. Bu nedenle sağlıklı içeriği olan kuru hurmayı günde 3 adetten fazla yememeye dikkat etmek gerekiyor.