Kurban Bayramı için İzmir’e ve Ege’ye getirilen kurbanlıklar, belediyeler tarafından oluşturulan satış yerlerine yerleştirildi. Kurban kesecek vatandaşlarımızı kurbanlık alma telaşı sararken, pazarlarda bütçelerine uygun kurbanlık arayışları devam ediyor. Kurbanlık hayvan alıcıları fiyatları çok yüksek bulurken, satıcılar ise geçen yıldan bir farkı yok diyor. Satıcılar özellikle yem fiyatlarının tavan yaptığını hatta saman bulamadıklarını ve zarar ettiklerini iddia ediyor.
Belediyeler, Kurban bayramı boyunca uyulması gereken kurallar ile satış ve kesim yerlerini açıkladı. Kurban Bayramı’na iki üç gün kala yurdun çeşitli bölgelerinden Ege’ye kamyonlarla kurbanlıklar getirilirken, İzmir’de kurulan kurbanlık hayvan pazarında denetimler yetersiz kalıyor. İbâdet maksadıyla kesilecek hayvanların kusursuz ve ayıpsız olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bir yaşını dolduran koyun ve keçi ile iki yaşını dolduran sığırların kurban edilebilir.
ALINMAYACAK HAYVANLAR
Kurbanlık hayvanların iki gözü veya bir gözü kör, kesilecek yere yürümeye gücü yetmeyecek derecede topal, kulakları veya sadece bir kulağı kesik, tamamen dişsiz veya dişlerinin çoğu dökülmüş, boynuzlarının ikisi veya biri kökünden kırılmış gibi özürleri olan hayvanların kurban edilemeyeceğini hatırlamakta fayda var. Kurbanlıklar dini kaidelere ve sağlık şartlarına uygun olarak kesilmelidir. Kurbanlıkların veteriner sağlık raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi bulunması gerekiyor. Vatandaşlarımız özellikle kulak küpelerine dikkat ederlerse sağlıklı hayvan almış olurlar. Özellikle şap hastalığına karşı dikkatli olunmalı. Konuyla ilgili konuştuğum uzmanlar kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekerek, “Pasaportu, nakil belgesi, kulak küpesi olmayan hayvanlar pazarlara alınmamalıdır” uyarısında bulunuyor. Kurbanlık hayvanların hamile olmaması, 2 yaşını doldurması gerekir. Ayrıca çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşli, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, ishali olan, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız, yara, şişlik ve ödemi olan hayvanların kurban olarak satın alınmamalıdır.
Hayvanları şişman göstermek için tuz, kepek kortizon gibi çeşitli ürünler kullanılıyor. Bu hayvanları kilolu gösteriyor. Bu tür hayvanları dinlendirdiğinizde etin yüzde 30 fire verdiğini göreceksiniz. Bu ve bunun gibi benzeri olaylara karşı getirilen kurbanlıklara, veteriner hekim genel sağlık kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Bu konuda büyük eksikler gözlemleniyor. Kurbanlık kriterlerine uymayan satıcıların çadırlarının işaretlenerek satış yapmaları engellenmelidir.
Bazı kurban satış noktaları var ki onlar hiçbir sağlık koşullarına uymuyor. Hatta belediyeler vermediği hizmetlerin bedelini alıyor. İstanbul, Bursa, Kayseri, Ankara ve Konya gibi illerde belediyeler kurban edilmeyecek hayvanları pazar yerlerine sokmuyorlar. Gebe hayvanları ve 2 yaşını doldurmayan hayvanların pazarlarda satışına izin vermiyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de bizde aynı duyarlılığı bekliyoruz.
Halkımızın ve okurlarımızın Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.