Yaşamak için karbonhidrat tüketmek şart. Ancak bu ihtiyaç, işlenmiş gıdalar ve tatlandırımış içeceklerin bulunduğu kötü karbonhidrattan karşılanıyorsa kanser kapıda!
Üç enerji kaynağından biri olan karbonhidratlar, tahıllar, sebzeler ve meyveler olmak üzere yediğimiz birçok yemekte bulunur. Sağlığımızı korumak için, ‘kötü’ karbonhidratlardan uzak durup, ‘iyi’ karbonhidratları tüketmemiz gerek. Peki kötü karbonhidrat nedir? İşlenmiş yiyecekler (un, beyaz pilav, beyaz makarna) ve şekerle tatlandırılmış içecekler kötü karbonhidratlardır . Kötü karbonhidratlar, vücutta hızlıca ve kolayca parçalanıp, kana karışır, kan şekerini arttırır. Kandaki şeker artınca, insülin (kan şekerini düşüren hormon) salgılanır. Kan şekeri uzun bir zaman yüksek kalırsa yağlanma artar ve dokulardaki proteinlerin de yapısı bozulur. Bu durum, organların zarar görmesine, kanserli hücrelerin üremesine neden olur.
Makarna sağlıklı mı
İyi karbonhidratlar ise kolayca kana geçmez, kompleks moleküller içerir. Karbonhidratların iyi olup olmadığını belirleyen 4 önemli faktör vardır: Ne kadar lif içerdikleri, kan şekerini ne kadar zamanda yükselttikleri , tam tahıl içerikleri ve yapıları. Makarna, birçok spekülatif beslenme haberlerine göre kötü karbonhidrat olarak nitelendirilse de, pilav ve patatesten daha düşük bir glisemik indeksine sahip. Bu nedenle, kepekli ve tam buğdaydan yapılmış, rafine edilmemiş makarnalar tercih etmenizi öneriyorum.
Patates hakkında birçok söylenti var. Fakat araştırmalarda da kanıtladığı gibi, patates bir sürü yararlı besin öğesine sahip. Ancak patates kana hızlı geçecek püre ve haşlama olarak değil fırınlanarak yenmeli. Karbonhidratları almanın en sağlıklı yolu meyve ve sebze tüketmektir. Meyve ve sebzelerin içinde bol miktarda lif, su ve vitamin vardır.
Market alışverişinde tuzağa düşmeyin
- Kötü karbonhidratlar: Gazlı içecekler, hazır meyve suları, bira, patates kızartması, beyaz pilav, beyaz ekmek, kurabiye çeşitleri şekerlemeler, pastalar, kekler, elmalı pie, tart öletler, meyveli jöleler.
- İyi karbonhidratlar: Ispanak, domates, mantar, Brüksel lahanası, enginar, çilek, frambuaz, portakal, mango, armut, şeftali, fasulye, mercimek, kepekli makarna, kepekli ekmek, kepekli pirinçten yapılan pilav.
- 15 günde bir tüketilmesi önerilen karbonhidratlar: Taze sıkılmış meyve suları, patlamış mısır, konserve mısır.