Şehid İslamî bir terimdir. Yani şehidlik Müslümanlara ait bir sıfattır. Müslüman olmayandan şehid olmaz.
Şehidlik iki türlüdür. Hakiki ve hükmî şehid.
Hakiki şehid sadece Allah yolunda savaşırken ölenlere denir. ‘Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Aksine onlar Rableri katında rızıklandırılan dirilerdir.’ ayetindeki şehidler hakiki şehitlerdir.
HÜKMİ ŞEHİD
Bir de hükmi şehid vardır. Hastalıktan dolayı ölenler, malını ve canını korurken ölenler, boğulanlar, yangında ölenler, gurbette ölenler, ilim tahsili yaparken ölenler gibi.
Dini açıdan kimlerin şehid olup olmadığını da dini kaynaklar kısaca Kuran ve Sünnet belirler.
Mesela Ebu Davud ve Tirmizi’nin rivayet ettiği sahih bir hadis şöyledir:
“Malı uğruna öldürülen şehiddir. Canı uğruna öldürülen şehiddir. Dini uğruna öldürülen şehiddir. Ailesi uğruna öldürülen şehiddir.”
Bir başka hadis de şöyledir:
“Vebadan ölen şehiddir, boğularak ölen şehiddir, vücudunda çıkan çıbandan ölen şehiddir, (ishal benzeri hastalık sebebiyle) karın ağrısından ölen şehiddir, yangında ölen şehiddir, enkaz altında kalan şehiddir. Hamile iken ölen kadın şehiddir.”
Benzer hadisler çoktur.
KORONADAN ÖLEN ŞEHİD MİDİR?
Hz. Peygamber kendi zamanındaki hastalıkları zikretmiştir. Korona veba benzeri bir hastalıktır. Dolayısıyla koronadan vefat edenlerin hükmi şehid sınıfına dâhil olduğunu söyleyebiliriz.
Diyanetimiz bu konuda henüz fikir beyan etmemiştir, ancak kimi İslam ülkelerindeki âlimler ‘Koranadan vefat eden hükmi şehid sayılır’ fetvası bile yayınlamışlardır.
Ama benim asıl değinmek istediğim konu, korona ile mücadele ederken vefat eden sağlıkçıların durumudur.
Evet, onlar da hastalıktan öldükleri için dinen şehid sayılırlar.
Ama dünya ahkamı itibariyle yani ailelerine yönelik kanuni haklar açısından şehid statüsünde değildirler.
KORONA DAHA RİSKLİ
Bakan Koca gönlünden geçtiğini söyledi ama bence korona ile mücadele eden sağlık ekipleri savaşan askerlerden daha riskli bir görev ifa etmektedirler.
Bir asker vefat ettiğinde devlet onun ailesine kimi haklar tanımaktadır.
İşte korona ile mücadele ederken virüs kapıp ölenler de o haklara fazlasıyla layıktır.
Çünkü korana savaşlardan daha tehlikeli bir saldırıdır.
Ve bu saldırıya karşı her türlü riski göze alıp mücadele eden doktor, hemşire ve onlara imkân sağlayan hastane yöneticileri, güvenlikçiler, ambulans şoförleri hülasa tüm hastane çalışanları tıpkı düşman ile göğüs göğüse çarpışan askerler gibi kahramanlarımızdır.
Onlara hem bu riskli görevlerinden dolayı ek ödenek, ikramiye ve benzeri ilave haklar tanınmalıdır.
Hem de -Allah korusun ama- bu mücadele sırasında virüs kaparak vefat edenlere tıpkı savaşırken veya terörle mücadele ederken şehid olanların ailelerine tanınan haklar tanınmalıdır.
Fazlasıyla hak ediyorlar.
Yanılıyor muyum?