MHP kurultayının sonuçları ‘Genel Başkan Devlet Bahçeli yara aldı’ şeklinde yorumlandı ağırlıkla. Bu tespit doğru ama kurultaydaki bazı görüntüler ve ortaya çıkan sonuç daha önemli bir tablo ortaya koyuyor.
Oylama sonuçlarından kurultay salonundaki konuşmalara doğru gidelim ve aylar öncesinden kulağımıza gelen bir projeye bağlayalım:
Aydın’ın oyu, Türkeş’in rolü
Devlet Bahçeli, bin 220 delegenin 725’inin oyunu alarak yeniden Genel Başkan Seçildi. En güçlü genel başkan adayı Koray Aydın 441 oy aldı.
Bu sonuç, Bahçeli’nin ‘başarı’ hanesine yazılmadı. Sonuçlar açıklandığında yapılan ilk yorumlarda bile “Koray Aydın’ın olağanüstü kurultay çağrısı yapabilecek oy aldığı”nın altı çizildi. MHP’de olağanüstü kurultay çağrısı için 421 delegenin imzası yeterli.
Bu birinci önemli nokta.
Kongre’de görevi ve tutumuyla öne çıkan bir isim daha vardı: Tuğrul Türkeş. ‘Divan Başkanı’ olan Türkeş, ‘babasının oğlu’ rolünü ilk kez bu kadar net ve ‘sindirmiş’ olarak ortaya koydu. Konuşmalar sırasındaki tavrı, özellikle Koray Aydın konuşurken aleyhine atılan sloganları susturmasıyla ‘salona hakimiyet’ etkisi yarattı, deyim yerindeyse bir tür ‘moderatörlük’ yaptı. Ancak Koray Aydın karşıtlarını susturmaya yönelik müdahalenin “konuşmanın coşku düzeyini düşürme” amaçlı ince bir ayar içerdiği yorumlarını da dikkatten uzak tutmamak gerekiyor.
Bu gözlemin sahipleri, “Türkeş’in, Koray Aydın’ın telsiz mikrofonla tribünlere yürüyerek konuşma yapmasını, magazin deyimiyle ‘sahne almasını’ engellediğine” de dikkat çekiyorlar.
Türkeş’le ilgili son not, oylamada 701 delege ile en çok oyu alması.
Bu da ikinci önemli nokta.
‘Olağanüstü kurultay’ kozu
Geçelim kurultay öncesine. Koray Aydın’a çıkabilecek oy tahminleri 300’lü rakamlarla telaffuz ediliyordu. Aydın lehine adaylıktan çekilebilecekler de hesaba katıldığında rakam 400’e yaklaşıyor ama geçmiyordu. Koray Aydın için genel başkanlık ‘mümkün’ sınırları içinde değilse, yarışın hedefi neydi? Cevap, kulislerdeki şu senaryodaydı: “Koray Aydın, bu kurultayda genel başkan olamayacağını biliyor. Bu kurultaydaki hedefi, delege açısından hazır olduğunda olağanüstü kurultay için güç toplamak.”
Koray Aydın, artık hedeflediği gücü elinde tutuyor. “Aydın’ın 400’ü aşkın oy alabileceği tahmin edilseydi, daha fazla delege oy verebilirdi” yorumları da bu gücün artık 441’in üzerinde olduğunun kanıtı.
Aydın’ın yerel seçimlere kadar delegeyi zinde tutacağı, seçimde alınacak sonuçlara göre harekete geçeceği konuşuluyor.
Bahçeli’nin iki potansiyel halefi
Ancak bu güç gelecekteki liderlik hesabının tek belirleyicisi değil. Devlet Bahçeli’nin, “MHP’nin geleceğine” yönelik ciddi çalışmaları var. Eski ‘teşkilatçı’ dava arkadaşlarını partiye çağırmasını bir kenara not ederek geçelim... Teşkilat seçimlerine müdahale etmediği, süreç boyunca muhaliflerine karşı konuşmadığı ve kurultayda bir gelecek vizyonu çizmediği halde aldığı oy, olası bir olağanüstü kurultayda arkasında duracağı bir adayın daha şanslı olacağını gösteriyor.
Bu isimlerden biri, Koray Aydın’a ‘sahne vermeyen’ Tuğrul Türkeş.
MHP’yi izleyen STAR muhabiri Nevin Bilgin’in “kurultay öncesi Bahçeli’nin B planı” diye verdiği şu bilgi önemli bir işaret: “Salonda gerginlik çıkması halinde Kurultay iptal edilecek, yeni kongreye kadar MHP Genel Başkanlığı’nı Divan Başkanı Tuğrul Türkeş sürdürecekti.”
Bir başka güçlü isim de, İçişleri Bakanlığı dönemiyle olumlu izler bırakan, TBMM Başkanvekili Meral Akşener. Kurultaydan önce Akşener’in adaylığından da söz edildiğini, ancak “Olsa şansı yüksek ama Bahçeli’ye karşı aday olmaz” yorumları yapıldığını hatırlatarak, şu cümleyle bağlayalım:
Bahçeli gelecekte birini işaret ederse Koray Aydın’ın hesabı tutmaz.