Uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden evde hazırlanan konservedeki tehlikeye dikkat edin. Ölümcül zehirlenmelere yol açan clostridium botulinum bakterisi bu tür konservelerde bulunuyor.
Kış aylarında, besinlerde çeşitliliği sağlamak, besinlerin hazırlanmasında ve pişirilmesinde zaman tasarrufu ve ekonomi sağlamak amacıyla konserve besinlerin tüketimi artırıyor. Ancak bu besinler sağlıklı hazırlama ve pişirme yöntemlerinin uygulanamaması ve hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle sağlığa zararlı hale gelebiliyor. Bu durumda sağlığımız için gizli bir tehlike. Araştırmalara göre doğada, toprakta ve kıyılara yakın sularda bulunan ve konserve yapılacak taze besinlere bulaşabilen ‘Clostridium botulinum’ adlı bakterinin toksini (zehiri) ile oluşan, çok şiddetli seyreden gıda zehirlenmelerinin yüzde 90’ının özellikle uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerin ve pişirilmeden tüketilen konservelerin tüketilmesinden kaynaklandığı belirlendi.
Apandisit düğümleyen bakteri
Ayrıca zehirlenmelerin yaklaşık yüzde 52’sini toksin içeren sebze konservelerinin sebep olduğu biliniyor. Clostridium botulinum’un toksini bilinen en güçlü zehirlerden olup ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabiliyor. Toksinli besinin tüketilmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra kusma ve bağırsak rahatsızlıkları ile zehirlenme kendini gösteriyor. Bu belirtiler görüldüğü anda hasta en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Botulizm zehirlenmesinde kutudan çıkan sebzelerin tekrar pişirilerek tüketilmesi etkili. Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede 10 dakika kaynatmakla etkisiz hale getirilir. Ancak geliştirdikleri ısıya dayanıklı sporlar ancak 116 derecede tahrip olduğundan uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçekleşebilir.
BOMBELİ KAPAĞA DİKKAT
- Evde yapılan konservelerin mutlaka basınçlı tencerelerde hazırlanması gerekir.
- Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalı.
- Cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakiki kaynatılarak sterilize edilmelidir.
- Fasulye, bezelye gibi asitliği düşük olan besinlerin konserveleri hazırlanırken limon kullanılmalıdır.
- Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 20 dk. kaynatılmalı. Sebzeler, et, süt gibi asidi düşük besinleri 116 derecede basınç altında 20-25 dk tutulmalı.
- Kavanoz kapağının şişmemesi, sızıntı yapmaması, kapak açılırken suyun fışkırmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmeli.
Hazır konserve satın alırken; son kullanma tarihine, üretim izni olmasına, kutuda kabarıklık, bombelik olmamasına; kutunun küflenmiş, paslanmış ve ezik olmamasına dikkat edilmelidir.