Kalp ve damar hastalıklarını kolaylaştıran faktörlere kardiyovasküler risk faktörleri adı verilir. Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması, HDL-kolesterolünün düşük olması kardiyovasküler risk faktörlerini artıran etkenlerdendir. Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yıllar içinde damar duvarında birikir. Bu birikim o damarlarda daralma ve tıkanmaya yol açabilir. Kolesterol hangi damarda birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar (kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği vb.) ortaya çıkar.
Tek sorumlu gıdalar değil
Kolesterolün sorumlusu yalnızca gıdalar değildir. Yaşam tarzı, hareketsizlik, şişmanlık, sigara kullanımı, ailenin tıbbi geçmişi, yaş, yüksek tansiyon, diyabet, bazı böbrek ve tiroid hastalıkları gibi faktörler yüksek kolesterole neden olabilir. Ancak kolesterolü düşürmek elinizde. Bu sayede kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilirsiniz. Kalbi koruyucu sağlıklı bir beslenme programı kolesterolü düşürür. Bunun için uygun beslenme programı; sebzelerden, meyvelerden, tam tahıl ürünlerinden zengin olmalı ve yüksek posa içermelidir. Bu beslenme sisteminde az yağlı etler alınmalı, haftada 2 kez balık tüketilmeli, yüzde 1 ve daha az yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmeli. Doymuş yağ içeren bütün yiyecekler aynı zamanda kolesterol de içerir. Ne kadar çok hayvansal gıda ve kızartılmış gıda alınırsa vücuda o kadar çok kolesterol girer. Bu tür ürünlerden kaçınılmalıdır.
Haftada iki gün 30 dakika yürüyüş
- Beslenmenizde aldığınız yağ miktarını azaltın,
- Doymuş yağlar (katı yağlar) yerine doymamış yağları (sıvı yağlar) tercih edin,
- Daha fazla posa tüketin,
- Vücut ağırlığınızı koruyun, fazla kilolu iseniz zayıflayın,
- Düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterin.
- Kolesterol düşürücü özelliği bulunan; Sıvı yağları (özellikle zeytinyağı), balığı, kepekli undan yapılan ekmeği, tam tahıllı ekmeği, bulgur gibi tahıl ürünlerini, meyve ve sebzeleri, kuru baklagilleri, soya ve soya ürünlerini artırın.
- Kolesterolü yükselten; Katı yağlar, yağlı veya yağda kızartılmış etleri, şarküteri ürünlerini, kremalı ve yağlı pastaları, kurabiyeleri ve kekleri, yağlı peynir, yağlı yoğurt ve yağlı sütü azaltın.
- Hareket edin; düzenli, haftanın birçok günü en az 30 dakika yapılan fiziksel aktivitenin HDL düzeyini artırdığı ve kolesterol miktarını düşürdüğü bilinmektedir. Sevdiğiniz aktiviteyi yapmaya özen gösterin. Lütfen belirli aralıkla kolesterol ve diğer kan yağlarınızı ölçtürün. Doktorunuzla konuşun ve diyetisyeninizle birlikte sağlıklı beslenme programı uygulayın.