Kolesterolü dengede tutmak için etlerin yağsız kısımlarını, süt ürünlerinin ise az yağlı olanlarını tercih etmenizi öneriyorum. Sıvı yağ tüketiminde zeytinyağı vazgeçilmez olmalı.
BESLENMEDE sebze, meyve, tam taneli tahıllar, kuru yemişler, çorba çeşitleri, balık, az yağlı süt ürünleri gibi besinleri öncelik tanımak kolesterolün düşürülmesi açısından önemlidir.
Ancak yiyeceklerin içinde bulunan yağlar kandaki kolesterol düzeylerini de etkiler. Hayvansal besinlerin başında stearik asit adlı bir doymuş yağ asidi vardır ki bu kandaki kötü huylu kolesterolün değerini etkilemezken iyi huylu kolesterolün düşmesini yani yine de kalbe giden damarlarda harabiyetin oluşmasını sağlar. Bu nedenle etleri yağsız sadece kırmızı et görünümündeki kısımlarını yemek önemlidir. Süt yağında miristik asit vardır. Bu yağ kötü huylu kolesterolü yükselttiği gibi iyi huylu kolesterolü de yükseltir. Bunun için az yağlı sütü tercih etmek gerekir. Tereyağı ve kuyruk yağı hem kötü huylu kolesterolü yükseltir iyi huylu olan kolesterolü de düşürerek damarda en riskli durumu yaratır.
Sıvı yağların farklı etkileri var
Omega 6 yağ asidi yüksek olan mısır özü yağı gibi sıvı yağları kullanmak kanda kötü huylu kolesterolü düşürürken iyi huylu kolesterolü de düşürür. Omega 3 yağ asidi içeren ayçiçek veya kanola yağı ise kötü huylu kolesterolü etkilemezken iyi huylu kolesterolü yükseltir. Omega 3 tabletleri kandaki kolesterolü düşürmek için yaygın kullanılır. Aslında omega 3 tabletleri kandaki trigliseritleri düşürür toplam kolesterol ve kötü huylu kolesterol üzerinde etkileri yoktur. Ama omega 3 tabletleri ve balık tüketimi iyi huylu kolesterolün kandaki değerinin artmasına yardımcdır.
Zeytinyağı buyağlardan farklı olarak kötü huylu kolesterolü düşürür ama iyi huylu kolesterolde etki yaratmaz. Bu nedenle beslenmede daha çok zeytinyağı kullanıp az miktarda ayçiçeği yağı ile çeşitlilik sağlamak sağlıklı kalp için en doğru yoldur. Zeytinyağı ile kötü huylu kolesterolü azaltırken ayçiçeği yağı ile iyi huylu kolesterolü yükseltme şansınızı arttırırsınız.
Rahim kanserinden egzersizle korunun
İngiliz bilim adamları, rahim kanseri riskini azaltmak için günlük 30 dakikalık egzersizin yanı sıra diyet ve kahvenin etkili olabileceğini tespit etti. Imperial Üniversitesi’nce 2007’den bu yana yapılan incelemede, rahim kanserinin engellenebilecek bir hastalık olabileceği belirtildi. Kadınların her gün yapacakları 30 dakikalık egzersizin bu hastalığın engellenmesini sağlayabileceği kaydedilen çalışmada, sporun yanı sıra diyet ve kahvenin tüketiminin hastalık riskini azaltmada etkili olabileceği ifade edildi. Ancak kahve tüketimi bilim insanları arasında tartışmalara neden oluyor.
Kazalarda felçten kurtaran boyunluk
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, özellikle trafik kazası sonrasında bilinçsiz müdahale nedeniyle olası baş, boyun, omurga yaralanmalarının felçle sonuçlanmasını önleyebilecek buluşa imza attı. Koltuklara takılabilen ve herkesçe kolaylıkla kullanılabilecek ‘Proneck’ adı verilen geliştirilmiş boyunluk sayesinde her yıl binlerce kişinin omurilik felci olması engellenebilecek. Yrd.Doç.Dr. Öztahtalı, Uludağ Üniversitesi’nin de desteğiyle ‘Proneck’in uluslararası patentini aldı. Otomotiv yan sanayi firmalarının büyük ilgi gösterdiği buluşun prototipinin yapılması için girişimlere de başlandı. Koltukların üst kısımlarına monte edilen ‘proneck’, olası baş, boyun ve omurilik yaralanmalarında koltuk başlığının arkasında yer alan yuvalardan çıkarılarak yaralıyı hiç hareket ettirmeden önden bağlıyor.