Ne yalan söyleyeyim, çocukların bilgisayar başında geçirdikleri saatleri, dakikaları sayıyorum. Uzun süre oyun oynamalarından hoşlanmıyorum. Hoşlanmamanın ötesinde Kerem’i mesela sinirli bir yapıya soktuğunu fark ediyorum zaman zaman. Çünkü oyunlardaki, bırakın şiddet unsurunu, hız ve yarış gibi temaların bile stresi artırdığını düşünüyorum. Yani bizim evde durum böyle.
Bilgisayarı, teknolojiyi tüketim için değil de üretim için kullanmalarına örnek olmaya çalışıyorum karınca kararınca. Bir şeyler araştırmak için geçiyorum ekran başına. Oyun oynamayı pek beceremiyorum ama oynadığımda da süreye dikkat ettiğimi gösteriyorum. Liste böyle uzayıp gidiyor. Bilgisayarda üretken kullanım söz konusu olunca iş geliyor kod yazmaya dayanıyor. İngiltere ve ABD’de çok önem verilen hatta ‘Kod Yılı’ ilan edilerek ders programlarına konulan bilgisayar diline... Türkiye’de de yavaştan bir uyanış var bu konuda. Henüz ders düzeyinde olmasa da şirketler çeşitli etkinlikler düzenliyor. Microsoft’un tüm dünyada Hour of Code (kod saati) olarak bilinen ve ülkemizde de Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor başlığıyla yapılan etkinliği gibi. Geçen hafta sonu İstanbul ve Ankara ofislerindeki eğlenceli buluşmaya Kerem ve Elvan da katıldı. Gitmeden önce kod yazma nedir, ne işe yarar gibi sorulara dilim döndüğünce cevap verdim. “Yaşasın kendi oyunumuzu yazacağız! Çok heyecanlıyım” naraları eşliğinde katıldıkları etkinlikten ellerinde birer flash-bellek ile çıktılar.
Çocuklar kendilerine verilen sanal bir dünyayı göre renklendirip oyun aracı olan robot köpeğe istedikleri hız ve atlama, zıplama gibi özellikleri yüklemiş. İşin içinde kedi köpek olunca zaten akan sular duruyor Elvan için. Yarattığı oyun dünyasına ‘Dost Dünya’ adını vermiş. Kerem ağacı maviye boyamış, köpeğine hızlı koşma ve orta yükseklikte zıplama özellikleri eklemiş.
Sanırım bu bir saatlik eğitim etkinliğe katılan tüm çocuklar için oynadıkları oyunları yapabilme güçlerini gösteren minik bir kıvılcım gibi oldu. İsterlerse Microsoft’un Açık Akademisi’nde yani www.acikakademi.com adresinde oyunlarını geliştirebilecekler. Belki günün birinde “Oyun yazmaya küçük bir çocukken başladım” diyenlerin haberlerini okuruz gazete sayfalarında. Kim bilir!
ANNENİN AJANDASI
Odasını şenlendirin
Çocuğunuzun odasını minik değişikliklerle daha neşeli hale getirmeye ne dersiniz? Mobilyaları estetik açıdan tamamlayan dekorasyon öğesi kulplar, Hafele’nin özel çocuk odası koleksiyonunda. Doğanın renklerinden esinlenilerek hazırlanan koleksiyonda, farklı malzeme, desen ve figür alternatifi bulunuyor.
Yumuşacık bebek yüzü
Bebeklerin yüz bakımı için kullanılan ürünler önem taşıyor. Hem anti alerjik olmaları hem de bebek cildinin ihtiyaç duyduğu hassasiyeti taşımaları gerekiyor. Mustela’nın günlük yüz bakımı için geliştirdiği kremin de en kuru bebek cildini bile nemlendirdiği iddia ediliyor. İçeriğindeki besleyici-koruyucu özellikteki maddeler ve karite yağı bileşimi sayesinde anında etki gösterdiği ileri sürülüyor. Ürünün, temiz cilde günde iki kez uygulanması öneriliyor.