Mevsim yemeği konusuna bir takığım ki sormayın! Kış ortasında önüme, en güzel patlıcan kebabı, domatesli salatayı getirsinler dokunmam. Mevsim dışı yemekleri reddediyorum! Tabii dön dolaş aynı malzemelerin sadece bir-iki yemeğinin yapılmasından da rahatsızım.
Kışın kereviz, yer elması, pırasa görmekten sıkılır mısınız? Hani hepsinin aynı türden tencere yemekleri yapılır ya. Ben de sıkıldığınızı düşündüm ve dedim ki mevsim sebzelerini daha yaratıcı kullandırmanın yolları olmalı. Her yıl tekrarının yapılacağı ‘Kış Sofrası Yarışması’nın ilkini düzenledim. Tamamen kış malzemeleriyle yapılan bir üçleme istedim yarışmacılardan. Knorr’un sponsorluğunda, yemek okulu USLA’da yaptık. Yarışmacılar çorba, ana yemek ve garnitürden oluşan bir mönü hazırladı. Jüride birbirinden değerli isimler, ustalar vardı: İhanete Uğramış Yemekler kitabının yazarı radyocu Funda Özkalyoncu, gıda mühendisi Ebru Erke, İyiyemek.com’un yayın yönetmeni, utive şef Aydın Demir, gazeteci Balçiçek İlter, Unilever Türkiye Gıda Kategorisi Pazarlama Direktörü Ali Coşkun ve bendeniz Aydan Üstkanat.
HERKES KAZANDI
Yarışmaya bini aşkın kişi katıldı, sadece 57’si final için yarışabildi. Çünkü sadece onlar kış malzemelerini kullanmıştı. Neden bu konuyu bu kadar ciddiye aldığımı anlayın... Durum bu kadar vahim! Kış malzemeleriyle yemek yapmak konusunda milletçe şaşırmış durumdayız.
Sonuç olarak, 18 kişi finalde yarıştı. Yarışma sayesinde inanılmaz güzellikte reçeteler kazandık. Katılan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. İnanılmaz güzel tarifler oluşturmuş, işi çok ciddiye almışlar. Hepsinin eline sağlık.
Yarışmada ayran aşı çorbası, limon kabuklu kırmızı havuç, anşa da fatma mönüsüyle Turgay Günaydı birinci oldu. Kremalı sebze çorbası, kış salatası, tarhunlu levrek mönüsüyle Fisun Aldatmaz ikinciliği aldı. Köremalı domates çorbası, ıspanaklı bulgur pilavı eşliğinde balkabaklı köfteyle Birgül Erdoğan üçüncü oldu.
Ödüller dağıtıldı, kutlamalar yapıldı ve bence bu yarışmada herkes kazandı!
“Seneye tekrar buluşmak üzere” diyorum. Ama şimdiden bir sır vereyim ‘Yaz Sofrası’ da geliyor!
ISPANAKLI BULGUR PİLAVI ÜZERİNE BALKABAKLI KÖFTE
Yarışmada beğendiğim tatlardan biri olan ıspanaklı bulgur pilavı üzerinde balkabaklı köfteydi. Birgül Aldatmaz’a ait tarif şöyle: Ispanakları yıkadıktan sonra kurulayıp rondoda incecik kıyın. Kuru soğanları zeytinyağı ve tereyağıyla kavurup ıspanakları ekleyin. Yumuşayınca bulguru baharatlarıyla ilave edin, kaynar suyu da ekleyerek pilavı pişirin.
Diğer tarafta dana ve kuzu eti karışık kıymaya baharat ve yumurta ekleyerek köfte hazırlayıp ızgarada fazla pişirmeden alt üst yapın. Balkabaklarını akşamdan tuzlu ılık suya koyup bir gece bekletin. Sabah sıcak suyla 3-4 kez yıkayın. Sonra köftelere hafifçe sararak tencereye koyun. Reyhan ve zerdeçal da ekleyerek zeytinyağı ve az biber salçasıyla birlikte pişirin.
Servis ederken tabağın altına ıspanaklı bulgur pilavını koyun, üzerine balkabaklarını püre yapıp yayın. En üste balkabakların tadını alan köfteleri ilave edin. Yanına sarmısaklı yoğurt ekleyebilirsiniz. Son olarak tereyağı ve zeytinyağında kızdırdığımız nane ve fesleğeni serpiştirip yemeğinizi kuru domatesli beyaz peynirli domates çorbası yanında servis edebilirsiniz.
Aydan’ın ilk 10’u
1. Kış salatası-Fisun Aldatmaz
2. Köz kapya biberi sarması-Nazmiye Demirtaş
3. Yer elması, toyga çorbası ve
ceviz ilaveli sıcak ayran aşı çorbası-Turgay Günaydı
4. Karnabahar beğendi-Ajda Başaran
5. Balkabaklı köfte-Birgül Aldatmaz
6. Fırında kestaneli hindi but-Esin Ulucaklı
7. Peynirli şevket-i bostan-Şerife Şimşek
8. Pancar püresi-Selma Taftan Bilir
9. Ispanaklı tombik köfte-Zübeyde Kırlı
10. Karnabahar püresi-Kübra Yaman
(Bu liste, 18 yarışmacının üç farklı yemekle oluşturduğu mönülerinin toplamı olan 54 yemek içinden oluşturuldu.)