Hazırlaması kolay, yemesi keyifli püre için malzemenin ezilirken geçirdiği fiziksel değişimle, lezzetin doruk noktasına çıkmak isteyenlere iyi fikirler!
Püre tabaktaki ana malzemenin tadını ve görüntüsünü masa ayağı gibi yükselten, lezzette ciddi fark yaratan, kırmızı et, tavuk, balık gibi ana malzemeyle iyi geçinen bir garnitür. Püre için ilginç tercihlerim var. Örneğin ızgara sucuğu ekmek arası hayal ederken bir anda kendimi iki patates haşlayıp ezerken bulabilirim. Denemelisiniz; patatesi biraz tereyağı ve taze kekikle püre yapın ekmeği ikiye kesin bir tarafına bu püreyi sürüp sucuğu koyup kapatın. Şu anda size tuhaf gelebilir ama denediğinizde fikrinizi değiştireceğinize eminim. Bitmedi! Kırmızı biber püresini labne peynirle severim, pırasa püresini ızgara mezgit başta olmak üzere tüm deniz ürünleri ile tercih ederim. Hellim gibi ızgarasanı yapabildiğim peynirlerle pancar veya domates püresinin uyumuna şapka çıkarırım. Listeyi sayfalarca uzatabileceğimden emin olabileceğiniz kısacası püre için ilginç eşleştirmelerim vardır. Sayısız püre tariflerim içinden mevsim sebzeleriyle hazırladığım bu püreler eminim sizi patates püresinin tek düzeliğinden kurtaracak.
PIRASA
300 gr pırasayı incecik kesip bol zeytinyağında tamamen şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Bir su bardağı haşlanmış fasulyeyi biraz suyla blendırda yoğun kıvamda püre haline getirin. İçine safran tozu, gerekiyorsa tuz ekleyin. En son pırasayı ekleyip, blendırda pırasayı pürüzsüz yapmadan yani parçacıklı bırakarak biraz ezin. İçine taze kekik ekleyip karıştırın ve özellikle deniz ürünlerinin yanında servis yapın.
KEREVİZ
Üç büyük kerevizi biraz limon suyu ile bol suda haşlayın. Başka bir tencerede üç yemek kaşığı un, 2 su bardağı süt ve 2 yemek kaşığı tereyağı ile katı bir başemel hazırlayın. Kerevizin yapısı biraz yumuşaktır bu yüzden başamelin oldukça katı olması gerekli. Tüm malzemeyi birleştirin ve blender kullanmadan el ezicisi ile tamamen ezerek pürüzsüz hale getirin. Bu püreyi özellikle kırmızı et olmak üzere tüm ızgara etlerle servis yapabilirsiniz.
PANCAR
Dört pancarın kabuklarını soyup temizleyip kapya biber ve kabukları ile sarımsağı bütün olarak önce yağlı kağıda ardından folyoya sarıp 200°C’de ısınmış fırında 40 dk. fırınlayın. Sarımsağın ve biberin kabuklarını temizleyip blendırda püre yapın ve içine damak tadınıza göre biraz balsemik sirke, tuz ve zeytinyağı ekleyip karıştırın. Bu püre taze veya ızgara peynirler, ızgara veya kızarmış sebzeler için son derece idealdir.
KARNABAHAR
Yarım karnabaharı buharda yumuşacık olana kadar haşlayın. İki yemek kaşığı mısır unu ve bir yemek kaşığı tereyağını bir tencerede köpürene kadar kavurun. İçine haşlanmış karnabahar koyup ezin ve pürüzsüz yapın. Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi biraz muskat rendesi, karabiber ekleyip ılık olarak servis yapın.
HAVUÇ
Üç dört havucu biraz tuz ve karabiberle ovup üzerine biraz da zeytinyağı gezdirin ve 200°C ısınmış fırında pişirin. Bir kaba alıp biraz taze zencefil rendesi, ince doğranmış acı biber turşusu ile püre edin. Bu pure balık veya kırmızı et fark etmez tüm köftelerle çok iyi uyum sağlar. Hatta üzerine yağda kavrulmuş maydanoz veya kereviz yaprakları da çok güzel gidecektir.