KISA KISA
• Bilinen 13 çeşidinin beşi Doğu Asya, yedisi Kuzey Amerika ve biri de Avrupa’da bulunuyor.
• Kestane, doğada doğal şartlar altında yetişiyor.
• Avrupa kestanesi en kaliteli kestane ve en yoğun Anadolu’da ormanlık alanlarda doğal olarak yetişmekte.
• Avrupa kestanesi meyvesine göre Anadolu’da şu isimlerle biliniyor: Hacıibiş, Sarıaşlama, Hacıömer, Mahmutmolla, Dursun, Seyrekdiken ve Osmanoğlu.
• Hasadı, Ekim sonu Kasım aylarında. Aralık ve Ocak’ta ise tezgahın olmazsa olmazı.
• Kestane ağacı 1000 yıl yaşayabiliyor.
• Kestane ormanlarda doğal olarak yetişiyor. Bu sebeple genetiği ile oynanmamış doğal seleksiyonla günümüze kadar gelen bir ağaç.
• Kestaneler ağaçta bekledikçe nişasta oranı yükseliyor, tadı değişmeye başlıyor. Özellikle pişince kalorisi oldukça yükseliyor unutmayın.
• Kestane kebap en sevilen hali. Püf noktası kestanelerin çizildikten sonra suda bekletilmesi. 1-2 saat suda bekleyen çizik kestaneleri ister hafif su dolu teflon tavada, ister fırında, mangalda veya üflemeli yeni nesil elektrikli tencelerde pişirebilirsiniz.
• Kestane üzerine güzel bir kitap: Hasad Yayıncılık’tan Prof. Dr. Arif Soylu’nun kaleme aldığı, Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri.
• Kestane öğütüldüğünde kuru payısı sayesinde un olarak kullanılabilmekte.
• Bakır ve magnezyum yönünden zengin. Bu iki mineral sayesinde, yaşlanmanın kemikler üzerindeki osteoporoz benzeri etkilerini yavaşlatmak mümkündür.
• Kestanenin C vitamini içeriği yüksek, bu yüzden bağışıklık sisteminin güçlendirmekte.