Yaz mevsimi, kış için mutfakta işleri hafifleten lezzetli malzemeleri de hediye bırakır gitmeden. Peki sizin evde durum ne şu aralar? Turşular, reçeller, salçalar yapıldı mı?
Hep aynı şeyler yorar, sıkar. Her gün görev gibi yapılan günlük yemeklerde de durum aynen böyledir. Mutfakta olmayı en çok sevene bile zaman zaman “Biraz ara lütfen” dedirtir.
Kabul edelim, yaz ayları malzeme zenginliğiyle mutfak trafiğini çeşitlendirir, keyiflendirir, hafifletir hatta biraz ‘ara’ bile verdirir.
Nasıl mı? Sıcak bir yaz gününde sofraya gelen kavun, karpuz, beyaz peynir başlı başına öğün olabilir. O gün yemek yapılmaz, fazlası aranmaz.
Kimi zaman 10 dakikada hazırlanan şipşak yaz yemekleriyle sofra hazırdır. Mesela bahçe biberi ve mevsimlik domatesle yapacağınız şöyle hafif acılı bir menemen...
Yemekli davetler yaz aylarında daha sıktır.
Hiç olmadı, bahçede, balkonda kim ne yaptıysa sofraya konur, bir de mangala etler dizildi mi, müthiş olur müthiş!
Uzun veya kısa bir de tatil vardır yaz dendiğinde elbet! Elini sıcak sudan soğuk suya değdirmediğin, kahvaltıların, yemeklerin hazır önüne geldiği... Şehirlerarası aile ziyaretleri vardır, özlediğin anne yemeklerini afiyetle yediğin.
Yaz, pırıl pırıl güneşiyle, tatiliyle, upuzun gündüz saatleriyle ve hafif sofralarıyla hakikaten dinlendirir ve geldiği gibi de gider. Kış aylarının soğuğuna, kıt malzemelerine ve rutinine psikolojik olarak hazırızdır hazır olmasına da peki ya mutfağımız hazır mı? Yaz biterken bize kış aylarında işleri hafifletecek, yemeklere lezzet verecek birçok malzemeyi de hediye bırakır. Sizin evinizde durum ne şu aralar? Turşunuzu, reçellerinizi, salçanızı yaptınız mı? Eğer hala yapmadıysanız bu işler için artık son günler, benden hatırlatması!
İNCİR REÇELİ
EYLÜL ayının bir diğer güzeli de incirdir! İncirle tart ve trüf hazırlamak iyi iki fikirdir ve ben çok severim. Bir de reçeli vardır ki kıvamını tutturmak bir hayli zordur ama denemek isteyene de tarifi vermek gerekir. Hepinize afiyetle!
Bir kilo yabani incir (olgunlaşmamış, yeşilken)
Sekiz su bardağı toz şeker
Fındık tanesi büyüklüğünde limon tuzu
5-10 adet karanfil
Üç su bardağı su
Üç çorba kaşığı kireç (baharatçılarda özel olarak satılır)
Kireci beş litre soğuk suda süzdürüp tortusunun dibe çökmesi için bir kaç saat bekleyin. Suyunu başka bir kaba alıp bol suyla yıkadığınız incirleri içine atın ve üç saat bekletin. İncirleri kireçli sudan alın, yıkayıp üzerini biraz geçecek kadar su ilave edip ocağa alın. Karanfil tanelerini içine atıp bir saat kısık ateşte haşlayın.
Bu arada başka bir tencerede birebir ölçüde şeker ve suyu kaynatarak kıvamlı bir şerbet hazırlayın. İncirlerin suyunu süzüp karanfilleri atın. Tekrar yıkayarak suyunu süzüp şurubun içine atın. Kaynayana kadar yüksek ateşte tutun, sonra altını kısıp 20 dakika sonra ocaktan alın. Reçelinizi kavanozlara bö-lüştürüp soğuyunca kapaklarını sıkıca kapatın.
PANCAR TURŞU SUYU
4-5 pancarın suyunu katı meyve sıkacağında sıkın. Bu suya çok az sıcak suda eritilmiş bir yemek kaşığı limontuzunu, bir yemek kaşığı limon suyu ve iki litre su ekleyip cam bir şişeye alın. Şişenin içine 3-4 diş sarımsak ve bir iki adet salatalık veya havuç tursuşu ve 3-4 adet nohut atın. Acı seviyorsanız bir adet acı kuru biberi de bütün olarak atabilirsiniz. Bu karışımı dört gün boyunca ara sıra çalkalayıp buzdolabında muhafaza edin. Sonra süzüp küçük cam şişelere bölüştürün. Bu şekilde hazırlanan pancar turşu suyu tüm kış buzdolabında tazeliğini koruyacaktır.
KIRMIZI BİBER PATESİ
1 kilo kapya biberini haşlayıp kabuklarını soyun ve temizleyin. Bir tavada soğan, sarımsak ve bir adet yeşil biberi kavurun ve içine kapya biberini atıp karıştırın. Karışıma toz biber (isterseniz acı) ekleyip suyu hiç kalmadığında ocaktan alın. Blender’dan geçirip kavanozlara alın ve üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Kapağını sıkıca kapatarak kışın yemeklerde veya kahvaltıda kullanmak üzere buzdolabında saklayın.
VİŞNE SOSLU KARAMELİZE ARMUT
Eylül güzeli WIllIams armuduyla lezzetli ve hafif bir tatlı
8-10 armudun kabuklarını soyun ve meyve oyacağıyla altından oyarak çekirdeklerini çıkartın. Sapları üzerinde kalmalı. Her birinin dibinden bir parça kesip düzleştirin (bu işlemi tencerede dik durması için yapıyoruz). Bir tencereye bir parça tereyağı koyup eritin. Armutları, birbirine değdirmeden tencerenin içine diklemesine yerleştirip üzerine bal gezdirin ve bir çay bardağı su ekleyip kapağını kapatın. Yaklaşık 20 dakika sonra bir kapta karıştırdığınız kahverengi şeker, bol tarçın, biraz kakule rendesi ve vanilya özünü karıştırıp armutların üzerine serpip tekrar 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Armutlar renk değiştirip yumuşayınca dikkatle tencereden alın. Tencerede kalan suyun içine bir su bardağı kadar dondurulmuş, çekirdeksiz vişne taneleri ekleyip yumuşayana kadar kaynatın. Tüm malzemeyi blender’dan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Kıvam aldırıp ocaktan alın. Armutları servis tabağına alıp üzerine vişne sosunu ekleyin ve servis yapın.
Son demleri
Patlıcan, kızılcık, karpuz, domates, şeftali, barbun fasulyesi, çipura, levrek
Şimdi yenir!
Mantar, bamya, taze fındık, taze ceviz, incir, mürdüm eriği, üzüm, kavun, satsuma, Williams armudu, lüfer, istavrit, sardalya ve kırlangıç balığı.
Bin bir çeşit mantı
Cem Yılmaz, Azra Akın, Mehmet Ali Erbil gibi ünlülerin uğrak yeri olan Bodrum Mantı, yepyeni mönüleriyle damakları şenlendirmeye devam ediyor. Yeni sezon için Bihter adlı bir mönü hazırlayan Bodrum Mantı, her sabah kahvaltıyla güne ‘Merhaba’ diyor. Ardından da birbirinden farklı el yapımı mantılarıyla hem göze hem damaklara hitap ediyor. Çıtır Bihter (kıymalı), Esmer Bihter (kepekli undan), Kanatlı Bihter (tavuklu), Süslü Bihter (patatesli), Temel’in Bihter’i (ıspanaklı) Bodrum Mantı’nın yeni mönüsünde yer alan bazı lezzetler arasında. Ayda yaklaşık 15 ton mantı satışı yapan Bodrum Mantı, altı şubesiyle İstanbul’da Bodrum havasını yaşatıyor. Ulus’taki şube ise keyifli bahçesiyle uğranması gereken mekanlardan.