Az sıcaklarının en yoğun yaşandığı günlerdeyiz. Ama sadece bazılarımız sıcaktan şikayetçi çünkü durum somut olsa da sonuçlar kişiye göre değişiyor. Havanın en ilginç taraflarından biridir bu. Atmosferin koşullarına, sıcaklığa, neme ve rüzgara hatta kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, kilosuna göre de hissedilen sıcaklık değişkenlik gösteriyor. Aynı ortam koşullarında iki insan hava sıcaklığını farklı hissedebiliyor. Bazen hafif bir rüzgar havayı serin hissetmemizi sağlayabiliyor. Bu nedenle öğle güneşinin altında bile sıcaktan bunalmayız. İşte sıcaklık bir önceki günden çok da farklı olmasa da yaşadığımız şeylerin farklı olmasının sebebi: Hissettiğimiz sıcaklığın farklı olması...
LİMİTLERİNİZİ BİLMELİSİNİZ
İnsan sağlığı için önemli olan nem türü, bağıl nemdir. Bağıl nemi kısa ve anlaşılır şekliyle ‘Atmosferin neme doyma oranı’ diye tanımlıyoruz. Havadaki nem sıcaklıkla artarken, bağıl nem sıcaklığın düşmesiyle artar. Dolayısıyla geceleri bağıl nem daha yüksektir. Çünkü havanın su baharı tutma kapasitesi sıcaklıkla azalır. Geceleri bağıl nem daha yüksek olduğundan gece ‘Hissedilen sıcaklık’ da daha yüksek olur ve doğal olarak sıcak ve nemli gecelerde hava bunaltıcı hale gelir.
Günden güne, gün içerisinde, hatta kişiden kişiye bile hava sıcaklığı farklı hissedilebilir. Bunun en önemli sebebi rüzgar ve nem etkisi. Emirgan’da püfür püfür esen kuzeyli rüzgarın altında, öğlen güneşinde hava çok daha serin hissedilirken aynı gün aynı saatte Bakırköy’de hava çok daha sıcak hissedilir. Termometreler tarafından ölçülen hava sıcaklığıyla,’Hissedilen sıcaklık’ genellikle çok farklıdır. Onda hava sıcaklığının yanı sıra nem ve rüzgar da hesaba katılır. Hatta kişinin sağlık durumu, cinsiyeti, kilosu, yaşı gibi değişkenler de hissettiği sıcaklığı önemli ölçüde etkiler.
Sadece bireyin özellikleri değil, yapılan hareket ve aktiviteler, bulunduğunuz ortam da ‘Hissedilen sıcaklığı’ etkiliyor haliyle. Yürürken vücut ısısı arttığından ‘Hissedilen sıcaklık’ da yükselir. O yüzden çok sıcak günlerde fazla efor sarf edici aktiviteler kalp ve damar sağlığınız için riskli olabilir. Aynı ortamda, bazı insanlar hava koşullarından hiç rahatsız olmazken, bazıları için çok bunaltıcı anlar yaşanabilir.
Yaşadığımız hastalıklar da hissettiğimiz hava sıcaklığını etkileyebiliyor. Kilomuz da aynı şekilde hava sıcaklığını fazla hissetmemize neden oluyor. Kilolu insanların sıcak havaya dayanma gücü zayıflardan daha düşüktür. Düzenli spor yapan insanlar hava koşullarının değişmesine daha kolay adaptasyon sağlayabiliyorken spordan uzak yaşayanlar için atmosferdeki ani değişimler, onların hayatını kabusa çevirebiliyor. O yüzden sıcaktan korunmanın yolları herkes için farklı olabilir. Gölgede durmak bile bazılarımız için yeterli olabiliyorken bazılarımız klima çalıştığında bile serinlemiyor olabilir. Hatta o gün ne kadar sıvı aldığınız, nasıl beslendiğiniz bile sıcağa olan dayanıklılığınızı artırabilir ya da azaltabilir. Tıpkı bazı kalabalık yerlerde, aynı ortam koşullarına maruzken, 1-2 kişinin bayılması ama diğerlerine hiçbir şey olmaması gibi. O yüzden herkes sıcak havada kendi bünyesini tanıyıp, limitlerini bilmeli, ona göre önlem almalı.