Kilo kontrolünü sağlamak hiç de zor değil. Günlük tükettiğiniz yağ, şeker ve tuz oranını kontrol ettiğiniz ve bunu bol su, egzersizle desteklediğiniz sürece ideal kilonuzda değişim yaşamazsınız.
-Basit şeker alımını azaltın. Özellikle koroner kalp hastalığa yatkınlığı olan bireylerde diyetteki miktarı minimum düzeylerde tutulmalıdır. Bunun için reçel, marmelat, fındık ezmesi gibi tatlıların tüketimini sınırlandırmak, kek tatlı ve hamur işlerini azaltmak, kolalı şekerli içecekler, şekerli konserve meyve suları, şekerli bisküviler yerine taze meyve suları, meyve ve sebze tüketmek , çay ve kahveye şeker koymamak ya da konulan şekeri azaltmak gerekir.
-Günlük tuz ve sodyumu 2 gramdan az olacak şekilde kullanın. Tüketilen tuz iyotlu olmalıdır. Aşırı tuz tüketimi; osteoporoz, hipertansiyon, mide kanseri oluşum riskini artırır.
-Sıvı tüketimini artırın. Günlük su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir. Yetişkinlerde enerji harcamasının her kalorisi başına 1-1.5 ml gereklidir. Her 1000 kalori için 1-1.5 litre veya günlük 2000 kalorilik diyette yaklaşık 8 bardak su alınmalıdır. Su içerek vücudun kalori yakımını da arttırırsınız.
-Sigara içmeyin. Sağlıklı yaşam biçimi; sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığının benimsenmesi, sigara içme alışkanlığının önlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Sigara ve tütün tüketimi kalp atışını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, ritim bozukluklarına yol açar ve oksijen seviyesini düşürür.
-Alkol kullanmayın, ya da en aza indirin. Alkollü içecekler kalori verir, fakat elzem besin ögesi sağlamaz, dolayısı ile vücut için besleyici değildir.
-Egzersiz yapın: Aktif yaşam, yaşam kalitesini artırır. En az 5, tercihen 7 gün / hafta 45-60 dakika yürüyün. Fiziksel aktivite düzenli ve kontrollü yapıldığı takdirde kilo kaybı ve korunmasına yardımcı olur.