Kadınlarda hızlı kilo alma ancak kolay zayıflayamama durumuna Polikistik Yumurtalık Sendromu yol açabiliyor. Hastalığın teşhis ve tedavisi sırasında fazla olan kilolar hızla gidiyor.
Polikistik Yumurtalık Sendromu (POS), kadınların yüzde 5- 10’unu etkileyen bir endokrin sistem hastalığıdır. Hastalık yumurtalıktaki yüksek miktarda androjenlerle kendini gösterir ve insülin direnciyle bağlantılıdır. Genellikle küçük kistler yumurtalıkların etrafını sarar. Polikistik Yumurtalık Sendromu olan ve insülin direnci olan kadınların çoğunda karın bölgesinde kilo alımı, kilo vermekte zorlanma, aşırı derecede karbonhidrat tüketimi ve kan şekeri düşmesi yaşanabilir. Kilo verememenizin sebebi POS olabilir.
Erken teşhis ve tedavi çok önemli
Polikistik Yumurtalık Sendromu diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, endometrial kanser gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Araştırmalara göre hafif bir kilo kaybı bile belirtileri düzeltebilir ve adetin düzene girmesini sağlayabilir.
Diyet insülin kontrolüne odaklı
Polikistik Yumurtalık Sendromu olan ergenlerin nasıl beslenmesi gerektiğine dair yapılan çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bazı çalışmalar düşük karbonhidratlı bir diyet önerirken, bazıları insülin seviyesini kontrol etmek için düşük glisemik indeksli bir diyet öneriyor. Ancak çalışmalar bu sendromun pençesindeki kadınların daha sıklıkla karbonhidrat arzuladıklarını ortaya koyuyor. Bu nedenle bazı ergenler karbonhidrat tüketiminin ciddi şekilde kısıtlanmasını zorlayıcı bulabilirler ve bu da aşırı yemek yemeye ve uzun vadede kilo alımına katkıda bulunabilir.
Polikistik Yumurtalık Sendromu hastaları için beslenme önerisi
Araştırmaların büyük çoğunluğu Polikistik Yumurtalık Sendromu olan kadınlar için en faydalı diyeti şöyle düzenlemiştir. 8Düşük doymuş yağlı besinler tüketilmeli. 8Yüksek lifli besin alınmalı 8Bu tipteki beslenme alışkanlıklarına ek olarak 2- 3 saat ara ile besin tüketimi gerçekleştirilmeli. Bu şekilde kan şekeri seviyesi dengede tutulmalı ve yeme atakları önlenmelidir. 8 İnsülin seviyesini düzenlemeye yardımcı olduğu için fiziksel aktivite yapılmaya çalışılmalıdır. 8Daha çok düşük Glisemik İndeks (GI) ve Glisemik Yük (GY) içeren besinlerden oluşturulmalıdır.