Yulaf, Anadolu topraklarının arpa ve buğdaydan sonra gelen önemli tahılı... Onu hayvan yeminden insan yiyeceği ligine taşıyan sebepler, emin olun kendisini mutfağın olmazsa olmazı yapacak kadar sağlam! Yulafla nefis ve doyurucu kahvaltılar hazırlayabilir, kurabiyeler pişirebilir, kekler yapabilirsiniz.
Onunla tanışmam şeker sorunumun olduğu dönemlere denk geliyor. Öncesinde uzaktan bakışırdık. Açık söyleyeyim, kullanmazdım. Tanışmamızın ardından ise sıkı dost olduk. Çünkü lezzetliydi, hızla iyileşmemi sağlıyordu ve karbonhidrat ihtiyacımı en sağlıklı şekilde karşılıyordu. Daha ne olsun? Buğday ailesinin bu incecik, zarif tohumunun 5 bin yıldır hayvan yemi olarak kullanıldığını yine aynı dönem idrak ettim. İlginçti... Oysa yapılan tüm itibarlı klinik çalışmalar yulafın sağlıklı olduğunu ortaya koyuyordu. Kolesterol, kalp, şeker, sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerini gördükçe insan besini olarak kullanımı elbette çok geçmeden artmıştı. Marketlerde çoktan yerini almış, sağlıklı beslenen bazı kişilerin dolabında demirbaş olmuştu bile.
EN YAKININDAKİ EN ALIŞTIĞINDIR
Ben onlardan geç keşfettim ancak bu durum onunla yepyeni reçeteler bulmama engel olmadı. Çünkü yapısı yemek, tatlı ve hamur işleri için çok uygun. Kim bilir onunla daha nice yeni tarifler keşfedilecek? En yakınındaki en alıştığındır. Herkes biliyor zannedersin ya... Dört yıldır sıkı dostum olan yulafı da bu sayfaya geç taşımam belki de bu sebeple. Herkesin kullandığını düşünmem. Ancak durum gerçekten böyle mi? Mesela siz kullanıyor musunuz? Daha da önemlisi kullanmayı biliyor musunuz? Önce yakından tanıyalım, sonra bir, iki tarifte deneyelim...
AYDAN’IN YULAFLI KEK KURABİYESİ
Bir kapta bir su bardağı yulaf unu, fındık kırığı, bir çay bardağı yulaf ezmesi ve bir paket kabartma tozunu karıştırın. Mutfak robotuna 120 gr oda sıcaklığındaki tereyağı ve 4-5 yemek kaşığı bal veya tatlandırıcıyı koyup krema haline getirin. 1 yumurta ve vanilya ekleyerek karıştırmaya devam edin. Mutfak robotunu durdurup unlu karışımı fazla karıştırmadan ekleyin. Bir dondurma kaşığıyla hamurdan eşit miktarlarda parçalar alıp yağlı kağıt serili fırın kabına aralıklı sıralayın. Üzerine bol miktarda fındık kırıntısı serpin ve 190 derecede 30-35 dakika pişirip soğuyunca servis yapın.
YEMEKLERDE NASIL KULLANACAKSINIZ?
Yulaf kepeği ve yulaf ununu tüm hamur işlerinizde tercih edebilirsiniz. Market raflarında en rahat bulunan ‘ezmesi’ni de birçok tarifte tercih edebilirsiniz. Bunun için öncelikle ezmeyi lapa haline getirmek gerekiyor. Bu lapayı yarım kilo süt ve bir su bardağı (120 gr) yulaf ezmesini orta ateşte kıvam alana kadar karıştırabilir veya bir gün önceden aynı miktar sütün içinde buzdolabında bekleterek hazırlayabilirsiniz.
Lapası ile ne yapılır?
- Taze veya kuru meyve, yemişlerle üzerine bir miktar bal veya agave koyarak lezzetli, sağlam bir kahvaltılık.
- İçine portakal kabuğu rendesi, tarçın, vanilya özü gibi aromalar ekleyip biraz süt ilave ederek farklı muhallebiler.
- Blender’a atıp içine şekersiz dondurma, süzme yoğurt, meyve ve süt ilave ederek somoothieler.
- Biraz karbonat, süt, yumurtayla çırpıp hatta dilerseniz kakao ekleyerek nefis pankekler.
- Çırpılmış yumurta, kabartma tozu, yağ, dilediğiniz yemişleri ekleyerek tuzlu veya tatlı kekler.
Kahvaltıda ezmesini deneyin
İki kişi için yarım kilo süt ve 100-120 gr yulaf ezmesini ocakta lapa haline getirin. Biraz ılıdıktan sonra içine bir parça vanilya özü ekleyip karıştırın ve kaselere alın. Üzerine taze meyve, şurup, keten tohumu ve taze kırılmış badem ekleyip servis yapın.
Üç alternatif
Yulaf kepeği: Çok faydalıdır, yulaf tanesini saran dış tabakasıdır. Onu bu derece bizlere tanıtan kendi adıyla anılan diyetiyle ünlü Fransız doktor Pierre Ducan. Yulaf ezmesini öğütürseniz kepek elde edemezsiniz. Yulaf kepeği sadece dış kabuk olması sebebiyle beta glukan miktarı açısından zengin, tok tutar ve besin değeri çok yüksek.
Yulaf ezmesi: Yulaf tanesinin temizlendikten sonra kurutulup ezilmesiyle elde edilir, katkısızdır. Tabii paketin içine raf ömrü için eklenen bir madde olmazsa! Ürünün paketini kontrol edin ve sadece yulaf içereni tercih edin. Zira, yulafla harman edilmiş hazır karışımlar yarardan çok zarar olabilir.
Yulaf unu: Öğütüldüğü yer çok önemli, içine farklı tahıllar bulaşmazsa glüten bile içermez. Ancak üretimi genellikle buğday fabrikalarında yapıldığından glüten bulaşma riski taşır. Yulaf ezmesiyle aynı içeriğe sahip. Buğday ununun kullanıldığı her tarifte onun yerini alabilir. Hızlı bozulduğu için buzdolabından saklamakta fayda var.