Biz çocukken piknik yapmaya, evin karşısındaki çayırlık alana giderdik. Açıkçası ben pek hazzetmezdim bu piknik organizasyonlarından. Galiba oturduğum yerden evimizi görmek piknik ruhunu yakalamama engel oluyordu. Meğer çok şanslıymışım. Şimdi piknik yapmak için yüklenip eşyaları, en az bir araca binmek gerekiyor. Üstelik gidilecek yerler de pek az. Mangal dumanı nedeniyle gözün gözü görmediği yeşil alanlardan bahsetmiyorum elbette. Bizim kelimenin tam manasıyla ‘kaçtığımız’ bir bahçe var, yaz-kış demeden. En son kar yağarken gitmişiz Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne. Burası, 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla kurulmuş. Önceleri hatıra parkı, amacına yönelik bir bitkilendirme ve ağaçlandırma yapılmış. Toprak ıslah edilmiş, 32 hektarlık park alanına yaklaşık 50 bin ağaç ve çalı dikilmiş. Botanik bahçesi olma yoluna gidilince de park, 2002’de ziyarete açılmış, ertesi yıl adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NBB) olmuş.
PİKNİK ÇANTAMIZI HAZIRLADIK
“İyi, güzel de nerede bu bahçe?” sorusunun cevabına gelince... Sekiz adadan oluşan NBB İstanbul’un Anadolu yakasında, Ataşehir’de, Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden gelen otoyollarla, Anadolu otoyolunun (Ankara) birleştiği kavşakta yer aldığını söyleyelim! Bahçe de otoparkı da ücretsiz. Kentlinin yeşil alan ihtiyacını gidermesinin yanı sıra düzenlenen etkinliklerde doğayla yakından ilişki kurulmasını da sağlıyor. Özellikle çocuklar için... Çünkü çocuklar, yapılaşmanın yoğun olduğu kent merkezlerinde, beton binalar arasına sıkışan, yazın güneşten kavrulan, en ufak bir yağışta kullanılamaz hale gelen parklarda vakit geçirmeye çalışıyor. Elvan’ın kaydıraktan kayarken, TRT’teki Keloğlan çizgi filminden kaptığı “Yandım anam!” repliği sık sık tekrarlanıyor parklarda mesela. Botanik bahçesinde ise durum farklı. Dereler, nilüferlerin açtığı ya da ördeklerin yüzdüğü göletler, piknik için düzenlenmiş alanlar, üzerinde yuvarlanılacak çimlik alanlar, nefesin yettiğince koşma özgürlüğü ve sıradan oyun parklarındakinin aksine ahşaptan yapılmış eğlenceli ve denge sağlamaya yönelik oyuncaklar... Çocuklar mevsim geçişlerini doğada tam anlamıyla gözlemleyebiliyor. Binlerce bitki çeşidi ve çok sayıda toprak türünü de inceleme fırsatı var. Galiba, çocuklardan çok benim gözüm kalıyor bu parkta. Bugün de hazırlığımızı yaptık, piknik çantamızı hazırladık. Bize müsaade! Ayrıntılı bilgi için www.nbb.org.tr adresini ziyaret edebilir ya da (0216) 456 44 37 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
ANNENİN AJANDASI
Gel de uyuma
Odaların havası değişiyor. Denizci, Kara Korsan, Yarışçı, Flora, BiConcept, BiPinky gibi koleksiyonların renkli ve heyecanlı hikayelerini birbirinden güzel aksesuarlarla zenginleştiren Çilek’in genç tasarımcıları özel desen, figür ve renklerle harmanladığı yatak örtüleriyle çocuk odalarına yepyeni bir ruh kazandırıyor.