İskeletin oluşumu, kalp, karaciğerin korunmasında rol oynayan kemikler, vücudun kalsiyum bankası görevini de üstleniyor. Kalsiyum ihtiyacını kemikten karşılamak rutine dönerse osteoporoz kaçınılmaz oluyor.
Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için her hücre kalsiyuma ihtiyaç duyar. Kemikler için hücresel çimento olarak hareket eden kalsiyum sinirler ve kas tarafından kullanılır ve aynı zamanda, uygun bir kan pıhtılaşmasına katkıda bulunur. Kalsiyum sürekli somut bir böbek taş ve kum parçacıkları bir arada tutar çimento gibi, çoğalarak kemik hücreleri birikir. Çocukluk döneminde güçlü kemik gelişimi, sağlıklı kemikler bu yetişkinlikte olacaktır. Kas sağlığı üzerinde etkili kalsiyum yetersizse eğer kalp kasları bile zayıflayabilir. Sinir uyarıları, sinir lifleri arasında bilgi iletimi, kalsiyum doğru miktarda değilse düzgün çalışmayacaktır. Diğer mineraller gibi, vücudun kan ve sadece sağlıklı dokularda kalsiyum konsantrasyonu tutmak için muhteşem bir sistemi vardır. Kalsiyum konsantrasyonu çok düşebilir veya fazla alındığında bazı organların çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Bunun ilk kapısı bağırsak içindedir. Eğer çok fazla kalsiyum alınırsa bağırsak yediğiniz besinlerdeki kalsiyumun daha az emer. Vücudun kalsiyum ihtiyacı varsa, bağırsakları daha fazla emer. Kemikler ikinci kontrol noktasındadır. Eğer diyetle yeterli kalsiyum almazsanız, vücudunuz kemiklerindeki ihtiyacı ödünç alabilir. Kemikler kalsiyum ihtiyacı için bankaya dönerse ileriki yıllarda osteoporoz kaçınılmaz olur. Paratiroid adı verilen bir hormon sadece sağ kalsiyum konsantrasyonu tutarak, uyanık bir banka yöneticisi gibi tüm bu kalsiyum faaliyeti yönetir.
Fazla kalsiyum da tehlikeli
Kalsiyum seviyesi düştüğünde, bu hormon D vitamini bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırır ve uygun bir dengeyi sağlayana kadar kemikleri kalsiyum bankasını serbest bırakması için uyarır.