KAYISI vücudu tepeden tırnağa bakıma alan, hücrelerin onarılması görevini üstlenen bir mevye. Günlük enerji ve protein gereksimine katkısı pek az olmakla birlikte içerdiği vitaminler, minenaller, beta keroten gibi maddelerle vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerinin kusursuz çalışmasını sağlar. Kayısı bu görevlerinden başka A vitamini üreme ve büyümede, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasında önemli rol oynar. Diğer taraftan A vitamini normal vücut hücrelerinin kanserli hücreye dönüşmesinin başlıca sorumlusu olan aktif karsinojenlerden tekli oksijenin oluşmasını önler veya oluştuktan sonra etkisiz hale getirir. Serbest radikallerin oluşumuna ve hücre ölümüne neden olan protein ve yağ asitlerinin bozulma tepkimelerini önler. İçeriğindeki beta karotenden başka önemli bir antioksidan madde likopende içerir. Likopen yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığını engeller.
ALTIN?GIDALAR?GRUBUNDA?ÜST?SIRADA
Şişmanlatmadığı gibi toksinleri temizliyor
-Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.
-Karaciğerde tahrip olan kısımların tamiri için faydalıdır.
-Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rolü vardır.
-Dişlerin daha sağlam olması için önemli bir besindir.
-Kan yapımını artırarak, kansızlığı engeller.
-Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin oluşmasını önler.
-Ülserlerin iyileşmesinde de önemli rolü vardır.
-Böbreklerde taş oluşmasını azaltır.
-Üreme sistemi üstünde olumlu etkileri vardır, cinsel gücü artırır.
-Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır.
-Kalp kaslarını güçlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
-Bağırsakların düzenli çalışmasında etkilidir.
-Potasyumca zengin sodyumca fakir olan kayısı beslenmede en kaliteli gıdalar sınıfında yer alıyor.
REÇETELER
Dümdüz bir karın için: İkiye bölünmüş kayısı parçalarının her birinin ortasına 1 çay kaşığı meyveli yoğurt ekleyin, üzerine doğranmış fıstık parçalarını serpin. Yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında bekletin. Yaz aylarında hafif bir tatlı veya küçük atıştırmalıklar olarak tüketebilirsiniz.
Yağı selülite karşı en iyi çözüm: Kayısı yağının içeriği yüzde 65 Oleik asit (bir omega-9 doymamış yağ asitidir), yüzde 27 Linoleik asit (bir omega-6 doymamış yağ asitidir),yüzde 5 Palmitik asitten oluşur.Kayısı yağının büyük kısmını oluşturan bu asitler hücre duvarı yapısının oluşturulmasında önemli rol oynar. Bu sayede kayısı yağı, cilt kuruluğu, akne, saç dökülmesi gibi bir çok cilt problemi için etkili bir üründür Bu yağ selülitli bölgelere uygulanırsa bölgesel zayıflama ve incelme çabalarınızda da faydalı olur.
Güneş yanığına karşı bire bir: 6 kayısının çekirdekleri çıkarılıp kabuğu soyulur, ezilerek tel süzgeçten geçirilir.Yüz ve dekolteye sürülür, 30 dk. dinlendirilir. Ilık suyla çok iyi yıkanır.Yüz kurumaya bırakılır.
Normal ciltler için yapılandırıcı maske: 5 kayısının çekirdekleri çıkarılıp kabuğu soyulur,tel süzgeçten geçirilir. İçine çırpılarak köpük haline getirilmiş 1 yumurta akı,1 çay kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Karışım yüzde ve boyna sürülür.20-25 dk bırakılır.
Antiaging etkili maske: 2 kayısının çekirdekleri çıkarılıp kabukları soyulur, ezilerek tel süzgeçten geçirilir. Ayrı bir yerde pişirilen 20 gr. nişasta ve 20 ml. süt eklenir.Karışım yüze sürülür, 20-25 dk. bırakılır.