Hızlı zayıflamak için şok diyet ya da uzun süre açlık çekenlerin kaybedeceği tek şey kasları. Bu durumda kaybedilecek kaslar sadece iskelet yapısından olmayacak. Kalp kası da yanlış beslenmenin zararını görecek.
Kaslar sadece vücudun iskelet yapısını oluşturmaz. Kalbin yapısı kaslardan oluşur. Dolayısıyla iskelet kaslarınızdaki kayıplarla birlikte, kalp kaslarınızdan da kaybetmiş olmanız oldukça olasıdır. Uzun vadede, iç organların zarar görmesi mümkün. Kalp kaslarının zayıflaması, beraberinde kalp-damar sisteminizde oluşabilecek sorunları getirir. Yani yaşasın bir haftada 3 kilogram kaybettim derken, kalp krizi geçirme şansınızın da olduğunu bilmeniz gerekir.
- Aşırı egzersizle zayıflamanın yaratacağı sorunlar neler?
Günde 10 kilometrenin üzerinde yürümeniz, yüzmeniz hatta fitness yapmanızın istendiği programlarla karşılaşmanız çok mümkün. Peki hiç aklınıza geldi mi, bu kadar aşırı egzersizi normal hayatınıza döndüğünüzde ne kadarını yapacaksınız? Hangimiz, günlük yaşamımıza kilometrelerce koşmayı, ardından yüzmeyi ve ardından fitness yapmayı ekleyebilecek?
- Ama egzersizi bırakınca kaybettiğiniz ağırlık yeniden geri gelecek. Psikolojiniz bu sil baştanlara ne kadar dayanabilecek dersiniz?
Diyetle birlikte yapılacak en iyi egzersiz hayatın her döneminde yapılabilecek olan ve zaman ayrılabilecek yürüyüş olmalıdır. Haftada 4 kez 45 dakika tempolu yürümek herkesin yapabileceği bir egzersizdir. Ama siz daha fazlasını yapmaya istekliyseniz, o zaman bir spor uzmanına danışarak, yaşınıza, cinsiyetinize ve sağlık durumunuza uygun egzersiz programına sahip olabilirsiniz.
Çok hızlı ağırlık kaybetmenin zararları nelerdir?
- Diyetteki karbonhidrat miktarı yeterli ve kompleks değil ise; konsantrasyon bozukluğu, hafızada kayıplar ve beyin fonksiyonu bozulur.
- Kalp kaslarının kaybı, kalp ve damar sistemindeki bozukluklar, tansiyon düzensizliklerine de neden olur.
- Diyetinizdeki protein miktarı yeterli değilse adale kayıplarınız da başlamış demektir. Bu nedenle halsizlik hissetmeniz kaçınılmadır.
- Vitamin ve mineraller açısından yetersiz olan düşük enerjili diyetler nedeniyle cilt kurur ve dökülür.
- Diyetinizdeki demir miktarı yeterli değilse, zamanla anemi gelişir. Bu nedenle; çabuk yorulma, kırgınlık ve halsizlik görülür.
- Kalsiyum eksikliği, kemiklerdeki kalsiyumun kana çekilmesine neden olur. Bu şekilde kemik erimesi meydana gelir.