Kasımpaşa AŞ, futbol yayın haklarının ihalesiz şekilde 2017-2018 futbol sezonunun sonuna kadar ihalesiz uzatılmasına karşı çıktı ve Rekabet Kurumu’na itirazda bulundu.
İtiraz edilen ne, Federasyon ile Digiturk arasındaki anlaşma. Anlaşma neye dayanıyor, bir önceki sözleşmede yer alan opsiyon hakkının fazladan kullanımına. Bir yıllık opsiyon hakkının artı 2 yıl daha kullanılması konusunda bir tartışma var.
Yani, yeni ihale 2016 sezon sonunda mı yapılacak yoksa 2018 sezon sonunda mı, tartışma buradan çıkıyor.
***
Digiturk’un vergilerle birlikte yıllık 450 milyon dolar civarında bir ödeme yapıyor.
Dolar kuru reel kur mu yoksa anlaşmada ona dair özel bir madde de var mı bilmiyorum ama bildiğim başka şeyler var.O dönem Digiturk Yönetimi 5 yıl artı 1 yıl opsiyonun ardından iş planını şöyle açıklamıştı:“Bu rakamla ilk 3 yıl zarar eder sonraki 3 yıl da kara geçeriz”
Evdeki hesap çarşıya uymadı ve 3 Temmuz sürecinin ardından yaşananlar Digiturk’u mağdur etti. Mağduriyet giderilsin diye play-off tarzı garip işler de uygulandı ama sonuçta futbol pastası tatsızlaştı.
Hatırlayın, o dönemde Doğan Grubu gazetelerinde zaman zaman Digiturk’un futboldan ettiği zarara dair yarım sayfa haberler çıkardı.
Kuvvetle muhtemel Digiturk çıkan bu haberleri alıp, Federasyon’un önüne koydu ve iş planlarının bozulduğunu anlattı.
***
Peki bu yaşanan bir kulüple yayıncı kuruluş arasındaki bir kavgadan mı ibaret sadece? Kasımpaşa’nın yönetimini elinde bulunduran Ciner Grubu’nun, TMSF’ye geçtiğinde Digiturk’u satın almak istediği biliniyor. Hala böyle bir niyetleri var mı, bilmiyorum ama bir dönem çok iştahlılardı.
Peki Rekabet Kurumu’nun Kasımpaşa’nın itirazını haklı bulmasının sonuçlarından biri ne olur derseniz, şu olur, Digiturk’un fiyatı bir miktar düşer zira şirketi satın alacaklar uzun vadeli plan yapamazlar.
Kasımpaşa bu yüzden Rekabet Kurumu’na başvurdu demek haksızlık olur ama sonuç ister istemez böyle olur.
Dolayısıyla Kasımpaşa-Digiturk maçının sonucu sadece kulüpleri değil herkesi alakadar ediyor...