Bugün Yemenli bir dostumun gönderdiği makaleyi aynen iktibas ediyorum. Yazının başlığı da ona ait.
Yemenli gazeteci ve araştırmacı ‘Muhammed el-Ragawi’ diyor ki:
“Yemen'deki olaylar, uzun zamandır dünya medyasında ‘unutulmuş savaş’ olarak anıldı. Elbette bu konuda Yemen’in meşru hükümetinin, dört yıl boyunca devam eden savaşı medyaya taşımadaki başarısızlığının payı büyüktür.
***
Son zamanlarda Türkiye medyası dâhil, dünya medyasında Yemen’le ilgili haberlerin oldukça yoğun olduğunu ve Yemen halkının yaşadığı insani dramının fazlasıyla yer aldığını görüyorum.
Romalılar Yemen’e ‘Mutlu Arabistan’ ismini vermişlerdi. Bugün baktığımızda artık Yemen mutlu bir ülke değil. Hiç mutlu değil.
Bununla birlikte Yemen’deki savaşı ‘unutulmuş savaş’ olarak tanımlamak da artık yanlış olsa gerek.
Nitekim dünya medyasındaki Yemen’le ilgili haberlerin ani yükselişi, oradaki savaşın ‘unutulmuş’ olmadığını ortaya çıkarmıştır.
Böylece, Yemen’deki savaşı bazı bölgesel ve uluslararası güçlerin unutturma çabaları da kanıtlanmıştır.
***
Kasıtlı olarak unutturulma çabalarına karşın ‘küresel şans’ Yemen'in yanında yer alıyor.
Yemen'deki savaşta binlerce insanın ölmesine ses çıkarmayan uluslararası kamuoyu, Yemen’in meşru hükümetinin hiçbir şey yapmamasına rağmen, sadece Cemal Kaşıkçı hadisesinden ötürü Yemen için harekete geçiyor ve oradaki olayları gündeme taşıyor.
Yani bu savaşta 10 binden fazla Yemenlinin ölümünün başaramadığını Cemal Kaşıkçı'nın ölümü başarmıştır.
Yemen’in durumu çok vahim, son 3 yıldır ülkenin tüm alt yapısı neredeyse yok oldu. BM Yemen’i 3. derece acil durum olarak ilan etti.
BM yaptığı son açıklamada, yaklaşık 14 milyon Yemenli’nin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Şu an ülkede son yüzyılın en büyük gıda krizi yaşanmakta; ülkedeki 22 milyon Yemenli insani yardıma muhtaç.
Çok korkunç bir durum değil mi?
***
Lakin Yemen’in şansına bak! Olay Türkiye’de oldu, öldürülen dünyanın en etkili gazetelerinden biri olan Washington Post’ta bir yazar, öldüren Suudi Arabistan hükümeti tarafından gönderilen bir ekip.
Türkiye, Kaşıkçı’nın cinayetini küreselleştirmeyi başardı. ABD, Suudi Arabistan’a baskı yaptı ve Suudi Arabistan bu baskıya boyun eğdi.
Cinayet Türkiye'nin dışında başka bir ülkede gerçekleştirilseydi, dünya kamuoyunun bu kadar dikkatini çekmezdi.
Aylardır Suudi Arabistan'ı korumaya çalışan ABD, ara seçimleri nedeniyle Amerikan halkının ve dünyanın önünde itibarını korumak adına Suudi Arabistan'a karşı çıkmak zorunda kaldı.
Tepkileri bastırmak ve bertaraf etmek için gerekçe olarak sadece Yemen'deki savaş konusunu bulabildi.
Bu nedenle ABD, Yemen'deki savaşı durdurmak ve barışçıl bir siyasi çözüm arayışı için çağrıda bulundu ve senato karar aldı!
***
Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından ABD ve bazı batılı ülkelerin, Suudi Arabistan'ı Yemen'den çıkmaya zorladıklarını görüyoruz.
ABD, Yemen'deki savaş uçaklarına artık yakıt vermeyeceğini söyledi. Bunun yanı sıra Riyad’a karşı silah ambargosu tartışmaları devam ediyor. Bir ay içinde Almanya, Norveç, Finlandiya ve Danimarka gibi birçok Avrupa ülkesi, Suudi Arabistan'a silah ihracatını askıya aldıklarını açıkladı.
İşte Yemen’in şansı da burada... Dünya sessizliğinin Yemen'deki savaşı durdurmak için acil siyasi bir çözüm çağrısına dönüşeceğini hiç kimse beklemiyordu, Yemenliler bile.
Kısaca olaylar üzücü olsa da Yemen lehine gelişmeler yaşanıyor diyebiliriz!”