Şişmanlatıyor korkusuyla sofralardan kaldırılan karbonhidratlara daha çok yer açın. Beynin yakıtı karbonhidratlar kiloyu da kontrol ediyor.
Son dönemlerde korkulan besin öğelerinden biri de karbonhidratlar. Konuya son noktayı Avrupa Sağlık Komitesi koydu. Avrupa Sağlık Komitesi, önemli çalışma bulguları doğrultusunda kilo yönetimi konusunda karbonhidratların çok daha önemli bir rol oynadığını bildirdi. Kilo yönetimi olarak algılayacağımız konu için de kilo vermek veya verilen kilonun korunması olarak ön görülen bu süreçlerde zayıflama veya koruma diyetlerinin toplam kalorilerinin yüzde 55-60 kadarının sağlıklı karbonhidratlardan gelmesinin çok önemli olduğu kaydedildi.
Hızlı ve kalıcı zayıflatıyor
Bilim adamları hangi karbonhidratların kilo yönetiminde yararlı olduğuna şu şekilde açıklık getiriyor: Kompleks denilen rafine olmayan sağlıklı karbonhidratlar ve metabolik olarak yararlı kompleks şeker içeren besinler olarak sağlığı korumada en iyi kaynaklar. Kompleks karbonhidrat kaynakları olarak, buğday ve tam buğday unundan yapılan ekmek, bulgur, yarma, kepekli erişte, ruşeymli tahıl ürünleri, taze sebzeler, taze meyveler, kepekli spagetti, kuru yemişlerden badem, kajun, fıstık, fındık, Antep fıstığı içi ve ceviz gibi besinleri örnek verebiliriz. Metabolik olarak yararlı kompleks şeker içeren karbonhidratların başında süt, yoğurt, kefir, ayran, kuru hurma, kayısı, erik, üzüm çeşitleri geliyor.
Diyabete çözüm
‘Karbonhidratlar neden gelecekte kilo kontrolünde daha önemli bir yere sahip olabilir’ konusuna bilim adamlarının yanıtı da çok geçerli bilimsel ispatlardan oluşuyor. Karbonhidratlar beyin dokusunun kalori kaynaklarıdır. Ağır fiziksel aktiviteyi kaldırabilmek için beyin gücüne ihtiyaç olduğundan karbonhidratları mutlaka düzenli öğünlerde yemek gerekiyor. Karbonhidratlar ayrıca antiketojenik etkisi nedeniyle hem kasları, hem böbrekleri koruyor. Su ve elektrolit dediğimiz bu minerallerin vücutta tutulmasını sağlarlar. Daha da önemlisi proteinlerin kalori olarak yakılmasını engelleyerek kasların korunmasında dokuların yok olmasında tampon görevi görüyor. Ayrıca çiğneme süresini uzatan yemek yeme zamanını uzatan sihirli besinlerdir. Sağlıklı karbonhidrat içeren birçok besin aslında düşük kalorilidir. Midenin boşalma hızını geciktirir ve safra asidi ve yağ asidi emilimlerini azaltır. Barsak hareketlerinin çalışmasında destek olan sağlıklı karbonhidratlar insülin düzeyinin de kontrollü olmasını sağlar.