Epidemiyolojik araştırmalar fazla yağlı yemenin şişmanlama ya da daha anlamlı bir deyişle vücudun yağ kütlesinin artmasında oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Yüksek yağlı beslenmek genellikle kalp hastalığı açısından da risk etmenidir. Bu yağ özellikle tereyağı gibi katı formda olduğunda kalbe giden damarlarda tıkanmaya neden olan plakaların oluşmasında da önemli rol oynuyor. Arjantin’de yağlı et yeme yaşam tarzı haline geldi. Bu ülkede kalp hastalıkları sıklığı da gün geçtikçe artıyor. Burada yaşayan hastalar üzerinde yapılan önemli bir araştırma; etin yağlı kısmını beslenmeden uzaklaştırmak ile kalbe giden damarlardaki plakalarında yüzde 30-40 arasında azaldığı görülmüştür. Meksika’da yapılan farklı bir araştırmada et ve et ürünlerinin yağsız olanı ile orta düzeyde yeme kanda hem yağ oranının hem de kolesterolde düşme sağlayarak kalbi koruduğu bildirildi. Son yıllarda Akdeniz bölgesinde yaşayan ve daha çok sağlıklı karbonhidrat tüketen kişilerde düzenli fiziksel aktivite yapmaları ile beraber kalp hastalıkları görülme sıklığı çok azalmıştır. Yunanistan, İspanya ve İtalya’nın Akdeniz’e kıyı bölgelerinde yaşayan beslenmelerinde daha fazla zeytin, zeytinyağı, tam tahıllı ekmek ve nohut içeren beslenmeyi benimseyenlerin kalbe giden damar taramaları yapıldığında herhangi plak oluşumunun yaşlanma ile oluşmadığı bulunmuştur. Sağlıksız karbonhidratları işlenmiş ya da aşırı rafine edilmiş tahıllar, sofra şekeri ve şekerli içeceklerden oluştuğunu söyleyebilirim. Bu besinlerin vücudu koruyan antioksidanlardan arındığı, işleme ile karışık yapıda olan karbonhidratların moleküllerinin kana hızlı geçiş sağlayıcı yapıya dönüştükleri için pankreası yorucu fazla insülin salgılayıcı etkisinden dolayı sağlıksız olduğu düşünülmelidir.
Ritm düzenleyici etki
Sağlıklı karbonhidrat kaynakları bulgur, nohut, mercimek, ceviz, tam buğday ekmeği, yulaf, ruşeym, pekmez, bal, taze sebze ve taze meyvelerdir. Günde en fazla 100 gr. et çeşitlerinden biri, 1 yumurta ile 3 bardak süt veya yoğurt yenilerek uygulanan diyetin kalp ritmini düzenlediği, kalp damarlarında elastikiyetin bozulmadığı ve kolesterolün yükselmediği görülmüştür. Güçlü bir kalp damar sistemi ve formda bir beden için fındık-fıstık-ceviz-bademi de yemeyi ihmal etmeyin.