Bir önceki yazımda insanların zayıf yanlarına bakmaktan daha çok güçlü taraflarına bakmanın daha işlevsel olduğu düşüncesinden bahsetmiştim. Bu yazıda bu alandaki fikirlerin odağı olan “karakter güçleri listelerinden” bahsedeceğim. Pozitif psikoloji hareketi içinde kişilerin kendilerindeki güçlü yönleri farkına varmaları için listeler oluşturulmuş durumda. Bu listeler kişilerin güçlü taraflarının farkındalığını sağlıyor. İnsanlara bu testleri uygulayarak güçlü taraflarını bulup, bu taraflarına daha fazla yatırım yapmaları öğütleniyor.
Martin Seligman’ın karakter güçleri listesi
Pozitif Psikoloji Hareketi’nin kurucu kişilerinden biri olan Martin Seligman’ın listesinde 24 adet pozitif ve güçlü karakter unsuru var. Seligman bu özelliklerin düzeyini sorguladığı test üzerinden kişilerin güçlü taraflarını bulmaya çalışıyor.
Seligman’ın listesi şöyle: Dünyayı anlama için merak duyma ve deneyime açık olma düzeyi, öğrenmeye ilgi duyma düzeyi, muhakeme etmeye ve eleştirisel düşünmeye eğilim düzeyi, özgün ve pratik düşünebilme yetisi düzeyi, sosyal ve duygusal zekâ düzeyi, hayata derinlikli ve bilgece bakabilme düzeyi, değerlerini/inançlarını savunma ve hayatın acılarına dayanmaya karşı cesaret düzeyi, başladığı işi bitirme ve amaçlarını gerçekleştirmede sebatkarlık düzeyi, sahici ve dürüst bir insan olma düzeyi, başkalarına sosyal ve maddi iyilik yapmaya yatkınlık düzeyi, sevgi alma ve verme düzeyi, cemiyetçi olabilme ve bir gruba bağlılık duyabilme düzeyi, adaletli ve eşitlikçi olma düzeyi, liderlik gösterebilme düzeyi, duygu ve dürtülerini denetleyebilme düzeyi, basiret sahibi ve temkinli olma düzeyi, alçakgönüllü ve tevazu sahibi olma düzeyi, güzel ve mükemmel olana şeylere değer verme düzeyi, başına gelen güzel şeylere karşı şükür edebilme düzeyi, umut ve iyimserlik düzeyi, hayatın anlamına ve maneviyata ilgili olma düzeyi, merhamet ve affedebilme düzeyi, mizah sahibi ve eğlenceli olabilme düzeyi, tutku ve heves duyabilme düzeyi.
Tom Rath’ın karakter güçleri listesi
Tom Rath’in “Strenghts Finder 2.0” adlı kitabı karakter güçleri daha çok iş hayatı eksenli sınıflanmış. Dünyaca meşhur araştırma şirketi olan Gallup ekibi içinde olan Tom Rath bir kişiyi 34 ayrı açıdan değerlendiren bir yaklaşım geliştirmiş. Bu yöntemde kişiler 34 farklı pozitif ve güçlü karakter özelliği açıdan değerlendirilerek en güçlü oldukları beş özellik saptanıyor.
Tom Rath’in listesi şöyle: Başarılı olmak için duyulan motivasyon düzeyi, eyleme geçmeye yatkınlık düzeyi, yeni şartlara uyum sağlama becerisi düzeyi, analiz becerisi düzeyi, sorun çözme becerisi düzeyi, değer eksenli davranma düzeyi, komuta etmeye hevesli olma düzeyi, bildiklerini başkalarına anlatmaya eğilim düzeyi, başkalarıyla yarışma düzeyi, topluluğun parçası olmaya eğilim düzeyi, tutarlılık düzeyi, olup bitenlerin arka planını anlamaya çalışmaya eğilim düzeyi, ihtiyatlı olma düzeyi, başkalarının gelişimine katkı sağlamaya isteklilik düzeyi, disiplinli olma düzeyi, empati duyma düzeyi, odaklanabilme becerisi düzeyi, geleceğe odaklı olmaya eğilim düzeyi, uyumluluk düzeyi, düşünce ve fikirlere ilgi duyma düzeyi, insanları dışlamak yerine içerlemeye yatkınlık düzeyi, insanların bireysel özelliklerini tanımaya ilgi duyma düzeyi, bilgi edinmeyi sevme düzeyi, entelektüel aktivitelere ilgi duyma düzeyi, öğrenmeyi sevme düzeyi, kendini en üst düzeyde geliştirmeye eğilim düzeyi, pozitifliğe eğilim düzeyi, yeni ilişkiler kurmaya hevesli olma düzeyi, sorumluluk duyma düzeyi, tamir ve düzeltmeye eğilim düzeyi, kendine güvenme düzeyi, önemli işler yapmayı ve iz bırakmayı isteme düzeyi, stratejik düşünme düzeyi, başkalarına çekici gelme düzeyi, İki listenin de karakterin pozitif yanlarına odaklandığını, güçlü özellikleri arayıp bulmaya çalıştığını hatırlatmak isterim. Bu konuyu yazmaya devam edeceğim.