Yorgunluğunuz mu var? Karaciğerinizde de yağlanma olabilir. Bu hastalık şişman zayıf herkese olabilir. Çünkü nedenleri arasında karın bölgesinde yağlanma büyük risk iken kilo problemi olmayanlarda da dengesiz diyet kompozisyonu da karaciğerde yağlanmaya neden olabilir. Biliyoruz ki beslenme ile aşırı yağ vücuda almak karaciğerin yağlanmasında önemli bir etken. Ancak sadece fazla yağ almak değil ayrıca fazla kalorili besinleri de yemek karaciğerin yağlanmasına neden olabilir. Bu nedenle Amerikan Kalp Birliği, Amerikan Diyetetik Akademisi ve Amerikan Tarım Birimi sağlıklı olmak ve karaciğerde yük oluşturmamak adına 1400 ile 1600 kalorilik diyetler tüketmenin önemli olduğunun altını çiziyor. Çünkü fazla alınan kalori karın iç bölgesindeki yağlanmayı hızlandırarak birçok fizyolojik olay devreye giriyor karaciğerde hem yağlanmaya neden oluyor hem de insülin direnci oluşmasını sağlıyor. Ancak kilo verme ile ya da beslenmenin içeriğini iyi düzenlemeyle karaciğer eski halini alabiliyor.
6 ADIMDA SAĞLIK
Sağlıklı bir karaciğer ve karaciğerinde her ne nedene bağlı ise yapılması gereken öneriler şöyle olmalıdır:
1. Beslenmede yağları düzenle: Karaciğerde yağlanması olan bireylerin zeytinyağı tüketmesi gerek. Ancak bunun bir sınırı var günde 5 tatlı kaşığını geçmemeli. Ayrıca omega 3 desteğinin karaciğerde oluşan kan yağlarından trigliseritlerin yük getirmesini de engellediği bilinen bir gerçek. Günde 1 gram omega 3 desteği alınabilir.
2. Diyetten fruktozu çıkar: Fruktoz içeren besinler karaciğerde hem yağlanmaya hem de karaciğer enzimlerinizin yükselmelerine neden. Bu nedenle fruktoz içeren içecek ve hazır yiyeceklerden, aşırı meyve tüketiminden uzaklaşmalısınız.
3. Beatinden zengin beslen: Betain karaciğerin yükünü azaltan besin öğesidir. En fazla buğday tanesi, ıspanak ve şeker pancarında bulunur.
4. Probiyotikli yoğurtlara yönel: Probiyotikler karaciğer enzimlerini düşürmede etkindir.
5. Antioksidanları ihmal etme: Karaciğeri yağlanmasını E vitamininden zengin beslenerek düzeltmek mümkün. Bademi Antep fıstığı, fındık, yer fıstığı, ceviz ve bitkisel özlü sıvı yağlar en iyi E vitamini kaynaklarıdır.
6. Düzenli yürüyüş yap: Mutlaka haftada en az 250 dakika orta tempo yürüyüş karaciğerinizi koruyacaktır.