Sağlığımızı korumakta en önemli kavram ‘korumak’ sevgiyi, sevdiklerimizi ya da sağlığımızı. Hepsi için özverili ve planlı hareket etmek gerekiyor.
Yeni yayımlanan bir araştırmada günlük kalori değerlerinin yüzde 7-10,5’u kadarı ceviz verilen farelerde kolon kanseri gelişiminin, ceviz verilmeyen farelere göre iki buçuk defa daha düşük oranda gerçekleştiği gözlemlenmiş. Bu miktar insanlarda önerilen günlük 25 gram kadar cevize eşdeğer. Araştırmacılar cevizin bağırsaklarımız için yararlı bakterilerin (probiyotikler) gelişimini artırarak kolon kanserine karşı direnç sağladığını ileri sürüyor.
Koruyucu tıbbın gözdesi
Yaptıkları analizde ceviz verilen farelerden alınan gaita örneklerinde kansere karşı koruyuculuğu bilinen yararlı bakterilerin oranında belirgin bir artış tespit etmişler. İlginç olan husus erkek farelerde dişi farelere göre koruyuculuk oranının daha yüksek olması. Bunu da şu şekilde açıklamaya çalışıyorlar. Erkek farelerin bağırsaklarındaki yararlı bakteri çeşitliliği dişi farelere oranla daha az. Ceviz tüketimi ile erkek farelerde de yararlı bakteri çeşitliliği artarak dişilerinkine benzer bir çeşitliliğe ulaşıyor.
Ceviz çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin. Omega-3’ün omega-6’ya oranının en yüksek olduğu bitkisel kaynaklardan biri. Ayrıca E vitamini bakımından zengin. Burada bir hususu hatırlatmakta yarar görüyorum; bitkisel omega-3 ile hayvansal omega-3 aynı değildir. Bitkisel olanı alfa-linolenik asit yapısındadır ve vücutta kısmen DHA’ya (dokozahekzaenoik asit) dönüşür.
Günde bir avuç ceviz tümör savaşcısı. Ancak bundan fazla tüketimin faydadan çok zararı olduğu unutulmamalı.
Antidepresan etkisi var
Kolon kanseri en yaygın ve tehlikeli kanserler arasında dünyada şu an üçüncü sırada. Dolayısıyla, aşırıya kaçmadan ceviz tüketerek bu tehlikeye karşı riskleri azaltmak mümkün olabilir. Cevizin ayrıca kolesterol düşürücü, kan şekerini dengeleyici ve sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri son yıllarda yapılan klinik araştırmalar ile de destekleniyor. Halk arasında ceviz tohumunun beyine benzediği için beyin işlevlerini kuvvetlendirdiğine inanılır. Nitekim sinirler arasındaki iletişimi artırdığı için hafıza ve algılama üzerinde de olumlu katkıları bulunduğu tespit edilmiş. Ancak ilginç husus, tüketilen ceviz miktarı artınca tam tersi etki yaptığı, hafızayı zayıflattığı gözlemlenmiş. Unutmayın, bitkisel ya da besin de olsa fazlası ters etki yapabiliyor ya da etkisiz kalıyor.