Çeşitli kanser türleri ve özellikle de lösemide doğru besin takviyesiyle kilo kaybının önüne geçmek, tedavinin seyrini değiştiriyor.
Kanser hastalarında kilo kaybı başlamadan ve malnütrisyon (beslenme yetersizliği) bulguları görülmeden hastanın beslenmesini kontrol altına alınması gerekir. Lösemi tedavisinin sonucunda ağız ve dil yaraları, ağız kuruluğu ve yutkunma zorluğu yaşanabilir. Bu dönemin minimum zararla atlatılması için bilinçli bir beslenme programı uygulanması gerekir. İştahsızlık olduğunda dahi, sabah kahvaltısında besin tüketimi daha kolay olur. Bunu iyi değerlendirip, kahvaltıda taze sıkılmış meyve suları, yumurta, peynir, bal, pekmez ve ekmek tüketebilirsiniz. Ekmek seçiminiz tam tahıllılardan yana olmalıdır. Beyaz ekmek, pastane ürünleri ve fırın mamullerinden kaçınmak gerekir. Antioksidanlar, hücrelerin zarar görmesini ve anormalleşmesini önlerler. Bu nedenle iyi bir antioksidan kaynağı olan yeşil çayı kahvaltıda tercih edebilirsiniz. Kahvaltıdan sonra iştah durumunuz iyiyse, 1 avuç kırmızı üzüm ve 7-8 tane fındık iyi bir ara öğün olacaktır. Bir başka ara öğün alternatifi olarak taze sıkılmış meyve suları veya az yağlı süt tercih edilebilir. Öğle ve akşam öğünleri, ağırlıklı olarak sebzelerden oluşmalı, yanında kaymaksız yoğurt ve tam tahıllı ekmek yenebilir.
Kemoterapi sonrası çorba
-Kemoterapi sırasında tat duyusunda değişiklikler yaşanabilir. Fesleğen, kimyon, kekik gibi baharatlar yardımıyla yemekleri lezzetlendirmeyi deneyin. Soğan ve sarımsak, iyi pişirilmek kaydıyla bazı yemeklere lezzetini artırır.
-Her türlü sebze çeşidini içeren bir beslenme şeklini benimsemek gerekir. Haftanın bazı günleri, et yerine kurubaklagiller tercih edilebilir. Gaz problemi yaşamamak için kurubaklagilleri mutlaka bir gün önceden ıslatın.
-İshal durumunda, kızartma gibi yağlı besinlerden, çiğ sebzelerden uzak durulmalıdır. Süt yerine yoğurt ve ayran tüketilmeli, fazla şeker tüketiminden kaçınılmalısınız. Özellikle sebzelerden pişmiş patates ve havucu tercih edebilirsiniz. Gün içinde bol su içmeye özen gösterin. Elma, şeftali, ayva veya muz ishal durumunda tercih edilebilecek meyvelerdendir.
-Kabızlık sorunu yaşandığı takdirde, sebze ve meyve gibi posa içeriği yüksek yiyeceklere daha fazla yer vermek gerekir. Bağırsak hareketlerini arttırmak için kayısı, erik, incir gibi meyveleri yiyin.
-Ağız kuruluğunda; limon suyu ve portakal suyu gibi asitli meyve sularını tükürük salgısını arttırmak için içebilirsiniz ancak ağızda ve boğazda yara varsa, bu içecekleri tüketmeyin.
-Nötropeni (bağışıklığın baskılandığı durum) durumunda ise çiğ hiçbir yiyecek tüketilmemeli.
-Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma durumunda bir süre sonra mideyi dinlendirin, daha sonra ılık bir çorba veya komposto tüketmelisiniz.