Vejetaryen beslenme biçiminin sağlıklı yaşama katkısı büyük. Araştırmalara göre sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek kanser, kalp hastalıkları ve diyabetten koruyor.
Yeme düzeninizde az miktarda kırmızı et yenilmesi metabolik sendrom, diyabet, kalp hastalıkları ve kolon kanser başta olmak üzere birçok hastalıklara karşı koruyu etki gösterir. Son araştırmalar kırmızı et ve diğer hayvansal yiyecekleri daha az tüketmenin kardiyometabolik riskleri ve ileride oluşabilecek kalp hastalıklarını düşürdüğünü de bildiriyor. Vejetaryenlik bilim dünyasında da diyet örüntüsünde birçok hayvansal yiyecekleri yememeye bağlı B12 ve D vitamini, kalsiyum, demir, çinko mineralleri ve omega 3 yağ asidi açısından yeterli alım sağlanamayacağı risklerini taşıdığından kontrollü uygulanması gereken bir beslenme sistemi olarak değerlendiriliyor.
Metabolizmayı koruyor
ABD’li uzmanlar 10 yılı aşkın sürede 180 bin kadın-erkeği kalp, diyabet, kanser ve metabolik sendrom açısından değerlendirdi. Vejetaryen kişilerin beslenmelerinde sağladıkları bol diyet lifi, vitamin ve mineraller, antioksidan bileşikler ile çok az süt - yoğurt - yumurta yediklerinden neredeyse doymuş ve trans yağ asidi vücutlarına almadıkları için hiçbir hastalık risklerinin olmadığı, tüm kan sonuçlarının ise normal olduğu görüldü. Vejetaryen olmayan grupta metabolik sendrom ve kalp hastalığı yaygın olmakla beraber fazla doymuş yağ asidi tüketmeye bağlı olarak kolonda bol poliplerin olduğu bulundu. Bu önemli kapsamlı araştırmada; vejetaryenlerin 10 yıl süre ile kilo almadıkları ancak fazla hayvansal yiyecek tüketen kişilerin 10 yıl içinde 5-9 kg alarak şişmanlık düzeylerinin arttığı bildirilmiştir. Araştırmada asıl çarpıcı sonuç vejetaryen olmayanların böbrek tarama testlerinde böbreği besleyen damarlarda deformasyon ve kanamaların olduğu tespit edilmiştir.
Sıkı vejetaryenlik tehlikeli
Sıkı vejetaryenlik ise riskli bir beslenme sistemidir. Ancak aşırı hayvansal yiyeceklerle beslenme düzenini oluşturmakta risklidir. Genelde daha az miktarda beyaz et, yağsız süt ve süt ürünleri ve yumurta yiyip, bol taze sebze-meyve, tahıl, kurubaklagil ve kuruyemişlerle beslenmek sağlığı kronik hastalıklar yönünden koruyucu etki gösterdiği gerçektir.