Çevre koşulları, beslenme ve yaşam biçimi gibi birçok faktör çeşitli kanser türlerinin gelişmesinde başrolde. Bu faktörlerden bazen sadece birinin bile varlığı vücudu kansere karşı açık hale getiriyor. O nedenle her tür kanserde farklı beslenme önerisi koruyucu veya tedavi edici etki gösterebiliyor. Risk faktörlerini iyi bilirsek, kanserden korunmak için önlem alabiliriz.
-Kilolu veya obez olmak: Şişmanlık yemek borusu, bağırsak, böbrek bezi kanserleri için ciddi risk faktörüdür. Menopoza girmiş kadınlarda da meme ve rahim kanserinin sık görülmesini sağlar. Bu nedenle obeziteden korunmak lazım.
-Alkol tüketimi: Ağız boşluğu, gırtlak, yutak, yemek borusu, karaciğer ve meme kanseri riskini arttıran ciddi bir etkendir. Az alkol alımı dahi bu kanser türleri için direk kanser etkisi yaratacak kadar tehlike yaratabiliyor.
-Sigara içmek: Akciğer kanseri için kesin riskler arasında. Dünya Sağlık Örgütü sigara içmemenin önlenebilir kanser koruyucu en etkin faktör olduğunu bildiriyor. Ayrıca taze meyve ve sebze tüketimi sigara ile oluşan toksinlerin atımını hızlandıracağı için mutlaka günde en az 400 gram kadar yenmeli.
-Aflatoksinler: Karaciğer kanseri için risk faktörüdür. Baharat, tahıl, kurubaklagillerdeki küfler kanserin vücuda hızla yayılmasını sağlar.
-Kırmızı et ve et ürünleri: Bağırsak kanseri riskini arttıran birincil faktördür. Kırmızı eti ayda bir haşlama olarak yemek gerekir.
-Tuz ve tuzlu yiyecekler: Mide, yutak ve gırtlak kanseri için en önemli faktörlerden biridir. Tuzu sofralardan kaldırmalı, tuzlanmış tüm yiyecekleri azaltmalısınız.
-Sıcak yiyecek seçimi: Ağız boşluğu, gırtlak ve yemek borusu kanserinden sorumludur. Yiyeceklerinizi oda sıcaklığında yiyin.
-Hayvansal yağlar ve sağlıksız pişirme yöntemleri: Mide, bağırsak kanseri için ciddi risk faktörüdür. Kızartma veya çok yüksek sıcaklıkta pişirme kanser bleşiklerinin de vücuda alınmasını sağlar.