GÜNÜMÜZDE beslenme araştırmaları kanser ile beslenme arasında ilişki olduğunu gösteriyor. Ölümcül sonuçlar doğurabilen hastalığa sağlıksız yaşam koşulu, aktivite yapamama, kimyasallara maruz kalma ve genetik olarak yatkınlık gibi geniş bir faktör grubunun etkilediği kesinleşti. Bilimsel araştırmaların ışığında kanseri tetikleyebilen besinleri sıralayalım.
- Alkol kanseri tetikliyor. Az miktarda bile olsa alkol kanserojen etki gösteriyor. Alkolün neden olduğu kanserler ağız boşluğu, larinks, özefagus ve karaciğer kanserleridir. Alkol kullanımı yanında sigara içimi de varsa kanser riski, her biri için 5 kat iken, 25 kata çıkıyor.
- Aflatoksinler yer fıstığı, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve tahıllarda bulunur ve hepatosellüler kanser tetikçisidir. Besinlerin nem oranı düşük, kuru ve hava alan depolarda saklanması aflatoksin oluşumunu önler.
- Kanserden sadece bir yiyeceği yiyerek korunmak veya tedavi olmak mümkün değildir. Kanserden korunmak için az miktarda balık, et ve tavuk, her gün yumurta, az yağlı az miktarda peynir ancak bol taze sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagilleri bol yemek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve en önemlisi de uygun aralıklarla kanser taraması yaptırmak gerekir.
- Aşırı tuzlanmış yemeklerin fazla tüketil-mesi, çocuklar dahil her yaş grubunda nazofarinks kanseri riskini ve yetişkinler- de mide kanseri riskini arttırıyor.
Dikkat! Konserveden tümör çıkabilir
- Yağlı ve yaşlı hayvan etlerinde, tuzlanmış veya tütsülenmiş ya da nitrit ve nitrat eklenmiş etlerde, salam, sosis, sucuk ve hamburger gibi hazır gıdalarda kanser yapıcı kimyasallar daha çok biriktiğinden kanser oluşma riski fazladır. Nitrat ve nitrozamin gibi maddeler, salam, sosis, konserve et ve balık gibi besinlerde koruyucu katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca gübrelerdeki yüksek nitrat nedeniyle bitkisel besinler kirlenebilir. İçme sularında da nitrat bulunabilir. Çiğ ya da pişmiş besinler, uzun süre oda sıcaklığında bekletildiğinde nitrat içeriği artar. Nitrat, nitrit kanserojen bir madde olan nitrozamine dönüşür. Neredeyse bütün gıdaların bazı proteinlere sahip olması ve bunların asitli mide ortamından geçmek zorunda olduğu gerçeği düşünüldüğünde vücutta nitrozaminin oluşması kaçınılmazdır. Asitli ortamlar nitrozamin oluşumuna katkıda bulunurken C vitamini ise nitrozamin oluşumunu engeller.