Sonbahar mevsimiyle pazar ve marketlerde narenciye ürünleri yavaş yavaş görülmeye başladı. Narenciyeler içinde kırmızı portakal (ve tabii kırmızı greyfurt) rengi nedeniyle kan portakalı olarak adlandırılır. Pazarlarda turuncu portakala kıyasla sağlık için daha yararlı olarak kabul edilir. Özellikle birçok deva ifadeleriyle satılır. Aslında kırmızı rengini veren antosiyanidinler (siyanidin 3-glikozit ve malonlanmış türevi) günümüzün en değerli antioksidanları (oksidatif strese bağlı hasarı gideren) arasından öne çıkıyor.
Damar sertliğine, ateroskleroze yol açan başlıca etkenler arasında oksidatif hasar ve yangı öne çıkmaktadır. Bu nedenle, günlük beslenmemizde oksidatif ve yangı etkenlerine karşı koruyucu bileşenler bakımından zengin meyve ve sebzelerin önemi sık sık sağlıkla ilgili yayımlarda vurgulanır.
Yeni yayımlanan ve bilimsel kurallara uygun bir klinik çalışmada şeker hastası olmayan, 27-56 yaş arasında ve kalp ve damar hastalığı riski yüksek 19 gönüllüye kırmızı portakal suyu uygulanmış. Bir grup gönüllüye bir hafta süreyle her gün yarım litre (iki büyük kupa bardak) kırmızı portakal suyu, diğer bir gruba ise benzer görünüşte aynı miktarda etkisiz bir içecek verilmiş. Süre sonunda sabah aç karnına yapılan ölçümlerde damar esnekliğinin arttığı, yangının çok belirgin bir şekilde azaldığı (C-reaktif protein, interlökin-6 ve tümör nekroze edici faktör-alfa) tespit edilmiş. Tabii bu bir ön klinik çalışma. Daha yüksek katılımlı klinik çalışmaların yapılması ile daha kesin bulgular sağlanabilecektir.
PROSTAT HASTALARINA DA YARARLI
Kırmızı portakal suyu üzerinde birkaç yıl önce yayımlanan bir deneysel çalışmada iyi huylu prostat hiperplazisinde yararlı olabileceği ileri sürülmüştü (epitelyal prostat hücreleri proliferasyonunu önleyerek). Yürütülen bir başka çalışmada ise kırmızı portakal suyunun içindeki antioksidan etkili antosiyanidinlerin (siyanidin-3 glikozit) bir kısmının mide ve bağırsaklardan emilerek değişime uğramadan idrar yoluyla atıldığı bildiriliyordu. Dolayısıyla bu iki çalışmanın bulguları birlikte yorumlandığında kırmızı portakal suyundaki bu antioksidan etkili bileşikler idrar yoluyla atıldığından prostat hastalarında yararlı olabilmesi akla yakın geliyor.