Obeziteyle birlikte diyet kitapları ve çeşitleri giderek artıyor. Bunlardan biri de kan gruplarına göre beslenme şekli. Fakat fazla kiloya ek olarak mide hastalığı veya diyabeti olan A grubu kana sahip farklı iki bireyin beslenme programının aynı olması düşünülemez.
Obezite vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur. Obezitenin prevelansındaki artışla beraber, diyet kitaplarının sayısında da dramatik bir artış meydana gelmiştir. Bunlardan birisi de son yıllarda çok konuşulan kan grubuna göre beslenmedir. Bu modele göre kan gruplarının ortaya çıkmasında temel etkenin tüketilen yiyecekler olduğu öne sürülerek kilo kaybı amacıyla kan grubuna göre diyet önerilmektedir. Bu yaklaşıma göre örneğin A grubu taşıyıcısıysanız, zengin çeşitlilikte düşük yağlı besinler olan sebze ve tahıl dengesini sağlamalısınız der. Bu grubun kilo vermesini destekleyen besinler arasında soya ürünleri ve sebze bulunduğu iddia edilmektedir. Obezite var olmaya başladığında kronik ve ilerleyen bir durum haline gelir. Dolayısı ile obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde asıl göz önünde bulundurulması gereken bireyin genetik yatkınlığı, bu hastalığa eşlik eden diğer hastalıklar ve biyokimyasal kan parametreleridir. Obeziteye ek olarak mide hastalığı veya diyabeti olan A grubu kana sahip farklı iki bireyin beslenme programının aynı olması mümkün değildir. Aynı zamanda bu tip popülar diyetlerdeki başka problem de makro ve mikro besin ögesi yetersizliklerine bağlı sağlık sorunları olarak gündeme gelmektedir.
Sağlıklı zayıflamak için
USDA 2010’da yayınladığı Diyet Rehberi’nde obezitenin önlenmesi için tam tahıllar, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağlar ile deniz ürünlerinin tercih edilmesini, kuyruk yağı, rafine besinler, sodyum ve şeker eklenmiş besinlerin ise azaltılmasını önermektedir.