Araştırmalar, proteine dayalı ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riskinin artacağını gösteriyor. Bayramda beslenmenize çok dikkat ederek bu riski ortadan kaldırabilir, bu süreci keyifle geçirebilirsiniz.
Ülkemiz için Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlıkların önemi büyüktür. Dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofraların temel besin maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da gelir. Bu nedenle saklama, pişirme koşullarına dikkat etmek gerekir. Kırmızı et biyolojik değeri yüksek demir minerali, çinko, magnezyum, konjuge linoleik asit, kaliteli protein, doymuş yağlar ve niasin içerir. 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında enerji içeren etler; dana, koyun, kuzu olarak tüketilebilir.
Az suda haşlamak en doğrusu
Kırmızı et tüketimi ile ilgili çalışmalar oldukça fazladır. Kanıta dayalı çalışmalar sıklıkla ve sağlıksız pişirme tekniği ile pişirilen kırmızı et tüketenlerde kolon ve mide kanserine yakalandıkları yönünde gelişmiştir. Buna ek olarak yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğu bilinir. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha güvenlidir ve uzmanlarca önerilmektedir. Sıklık açısından haftada 2 kez tüketmek en sağlıklısı. Pişirme suyu atılmamalı, bu nedenle et az suda pişirilmeli. Etli sebze yemeklerine yağ kullanmamak en sağlıklı yöntemdir.
En sağlıklı et yemeği örneği
İri kuşbaşı halinde doğranmış yağsız kırmızı etinizin kısık ateşte suyunun çekilmesini sağlayın. Kıyılmış kuru soğanı ve ince dilimler halinde kesilmiş yeşil biberi pişen etin üzerine ilave edin. Çok az karabiber ve tuz ile iyice pişirin. Küpler halinde kesilmiş domatesle 2-3 dakika çevirin ve ince kıyılmış bol taze maydanoz ile servis edin.
Bayram süresince:
-Mutlaka 3 öğün yemek yiyin.
-İkramlardan küçük miktarlarda tüketin.
-Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde bir fincan kahveyi geçmeyin.
-Şekerlemeler ve tatlılardan uzak durun.
-Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketin.
-Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun.
-Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin.
-Günde 6-7 su bardağı ılık su tüketin.
-Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın.
-Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edin.
-Etleri mutlaka az miktarda tahıllarla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile yemeğe özen gösterin.