Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıklarından korunmada bazı gıdalar mucizevi etkiye sahip. İşte faydaları bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış süper besinler.
Kalp sağlığı için sarımsak, pırasa, domates, lahana, soğan çeşitleri ve havuç gibi sebzeler, kayısı, çilek, karpuz, kavun, kırmızı üzüm ve elma gibi meyveler öncelikli olmak üzere hemen tüm sebze ve meyveler önemli bir yer tutar. Ceviz, keten tohumu ve soyalı ürünler başta olmak üzere bademden yerfıstığına kadar yağlı tohumlar, karabiberden kimyona kadar baharatlarda kalbin kalkanı görevini görürler. Ancak tereyağı, yağlı kırmızı et, kuyruk yağı ve kaymak gibi yiyecekler tamamen kalp düşmanı olarak vücudu sinsice yer bitirirler. Yaşamın ileriki yaşlarında bypass olmanın, damar sağlığının bozulmasının temel nedeni bu hayvansal yağ ve besinlerin düzenli olarak yenilmesi olarak araştırmalar açıkça göstermektedir. Ancak balık, hindi eti ve yumurta dışında. Bu üç sihirli ana protein kaynakları kalbi yoran ve kalbe yük getiren sağlıksız doymuş yağ asitlerinden zengin değil tam tersine oldukça düşük miktarda içerir.
Yaşam uzatan proteinler
Araştırmalar düzenli olarak farklı çeşitte balığı ızgara, fırın veya buğulama şekli ile yemenin kalp krizinden damar sağlığını korumaya kadar oldukça önemli bir besin olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni balıkların çoklu doymamış yağlardan omega 3 adlı yağ asidini içeriyor olması. Demir ve çinko mineralini de içeren hindi eti çoklu doymamış yağlardan da zengindir. Üçüncü sihirli protein kaynağı ise yumurtadır. Yumurtanın sarısını erişkin kişilerin haftada 3 kere yemesi kalp hastalıkları açısından oldukça koruyucudur. Yumurtanın sarısında lesitin ve omega 3 yağ asidi bulunur. Yumurtanın beyazında yağ bulunmaz ve daha fazla aminoasit içerir. Bu nedenle omlet yaparken 1 adet yumurta sarısına 3-4 adet yumurta akı ekleyerek yapabilirsiniz.