Amerikan Tıp Birliği’nin 2014 Ocak ayının ilk haftasında yayınladığı bilimsel derginin ana konusu ‘kalbi besleyen damar sağlığını koruyan diyet’ önerileriydi. Analiz araştırmalarının sonuçlarına göre damarlarda biriken yağ asitlerinin aynen kol, basen ve karında birikmesi gibi bulunduğu damarda hacim kaplayarak harabiyet yarattığını, dokuyu bozduğunu bildirdi. Dergide yaşları 55-80 arasında değişen İspanyol 7 bin 500 kişi üzerinde yapılan “PREDIMED” adı verilen “Akdeniz Diyetiyle Kalp Hastalıklarından Korunma” araştırması kalbe giden damarların tıkanmasını önlemede tam buğday ekmeği, tam buğdaydan yapılan işlenmemiş makarna, zeytinyağı ve kuru yemişlerden fındığın en etkili besin olduğunu bildirdi. Özellikle tam buğday ekmeği ve bundan yapılan tahıllar, taze sebze ve meyve, fındık-ceviz ve zeytinyağı ağırlıklı beslenmenin kalp hastalığı riskini yüzde 40 azalttığı açıklandı.
Her gün bir avuç fındık
İşlenmemiş tahıllar özellikle tam buğday ekmeği; tokluk duygusunu arttırarak mide boşalma hızını da azaltır. Kan, şeker ve insülin düzeylerini birçok yiyeceğe göre daha iyi kontrol ederek diyabetten bile vücudun korunmasını sağlayan sağlık bileşenlerine sahiptir. Kalbin korunması için günde en az 3 ince dilim tam buğday ekmeği ve her gün bir ana öğünde 1 kase tam buğdaydan yapılmış makarna çeşitlerinden (biri tercih edilmesi gerektiğini araştırmalar göstermektedir. Kalbe giden damarın içinde yağ damlacıklarından arınmak için; sofralardan tereyağını kaldırıp direk ekstra virgin tür zeytinyağına geçin. Ve zeytinyağını kesinlikle bir pişirme yöntemine maruz bırakmayın. Rafine tahıllar yerine tam taneli işlenmemiş tahılları tüketin. Kırmızı et yerine balık ile mutfağınızda devrim yaratacak büyük bir değişiklik yapın. Süt ve yoğurdu az yağlı tüketip, her gün 1 avuç kadar fındık yiyin.